Blaha kandidátovi Kyselovi: Postupovali ste voči Lučanskému surovo, pretože sa chcete stať špeciálnym prokurátorom
01 | 02 | 2021 I sefredaktor

Poslanec Ľuboš Blaha obvinil prokurátora Petra Kysela, ktorý dozoroval prípad Milana Lučanského, že voči generálovi postupoval surovo preto, že sa chcel stať špeciálnym prokurátorom. "Nie je to v pohode, zomrel nevinný človek," zdôraznil opozičný poslanec v rámci vypočúvania kandidátov na špeciálneho prokurátora v NRSR.


Blaha sa pýtal Kysela, prečo žiadal pre Lučanského útekovú väzbu a odvolával sa na „bytovku za 100-tisíc v nejakej floridskej diere. Predpokladám, že aj vy vlastníte niečo za 100-tisíc, kde bývate na Slovensku,. A ako  ste mohli prehliadnuť informáciu, že tento apartmán bol už predaný?“ naliehal Blaha.



„Nepochybil som, vychádzal som z vyšetrovacieho spisu. K taktike vyšetrovania sa vyjadrovať nemôžem, nejde o uzavretú vec a tieto skutočnosti sa dozvieme neskôr na súdnom konaní v prípade ďalších páchateľov,“ uviedol Kysel.





Blaha sa Kysela spýtal aj na to, či kolúzna väzba nie je mučenie a chcel vedieť, koľko úkonov Kysel urobil v prípade Lučanského a koľko úkonov urobili v prípade „iných politických väzňov“. Kysel odpovedal, že nemá vedomosť o tom, že by riešili nejakých politických väzňov. Na otázku poslanca Borisa Suska (Smer) prečo nemohol Milan Lučanský telefonovať s rodinou, odpovedal, že “zákaz komunikácie v úvodnom štádiu je úplne bežná vec. Postupne sa tieto opatrenia uvoľňujú po vypočutí základných svedkov."