Zlá správa pre Slovákov: Hromadne prepúšťať budú aj veľkí hráči na našom pracovnom trhu!
31 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Celosvetová pandémia koronavírusu spôsobuje problémy viacerým odvetviam. Mnohí podnikatelia zrušili svoje živnosti, prepúšťať sa ale rozhodli aj veľké firmy či podniky. Niektoré dokonca hromadne.


Azda najväčšie problémy počas koronakrízy zaznamenávajú u nás gastroprevádzky, vo veľkých stratách sú však aj prevádzkovatelia fitnescentier, drobných obchodov či hoteliéri. Už dlhšie sa ale začínajú prejavovať problémy i v obrovských nadnárodných firmách. Jedno hromadné prepúšťanie za druhým hlásia takzvané centrá zdieľaných služieb hlásia, uvádza portál cas.sk.
Za slovíčkom „presúvanie“ pracovníkov sa skrýva presun firmy do zahraničia

Hromadné prepúšťanie ohlásili už od konca minulého roku viaceré firmy, ku ktorým sa v ostatných dňoch pridali aj veľkí zahraniční hráči a na veľké prekvapenie dokonca aj Slovenská pošta, u ktorej dôvodom na prepúšťanie majú byť vysoké náklady na zamestnancov. Prepúšťanie niekoľkých stovák zamestnancov hlásia aj najväčšie firmy ako AT&T či IBM. Spoločnosť Johnson Controls začala s tým, že „presúva“ 532 svojich zamestnancov mimo Slovenska, čo ale v podstate znamená zrušenie ich pracovných miest.

Gigant neskôr priznal „úplné presunutie niekoľkých bratislavských oddelení do inej časti firmy“, čo v znamená presun do zahraničia za lacnejšou pracovnou silou. Prepúšťanie v americkom Telekome AT&T sa môže týkať Bratislavy aj Košíc. V novembri priznala plány zrušiť tisícky miest aj spoločnosť IBM, pričom prepúšťanie sa dotkne aj Slovenska. „Pokiaľ sa bude lockdown aj naďalej predlžovať, a to bez zvýšenia a zefektívnenia pomoci, hromadnému prepúšťaniu sa v niektorých podnikoch nevyhneme,“ skonštatoval Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Pre pandémiu bude telekomunikačný gigant prepúšťať. O prácu by mali prísť stovky ľudí
Pracovníci AT&T Global Network Services Slovakia žijú v neistote. Firma, ktorá v Bratislave a Košiciach zamestnáva vyše tritisíc ľudí, sa pre pandémiu chystá prepúšťať. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Mnohé firmy sa rozhodli šetriť na nákladoch aj za cenu nepopulárnych opatrení

„V situácii, keď sú naše prevádzky zatvorené a niektoré aj niekoľko mesiacov, nemôžeme ďalej sedieť, čakať a dúfať. O to viac, že pôsobíme v štyroch krajinách Európy a vidíme, ako rôzne sa stavajú ich vlády k podpore cestovného ruchu. Niekde sa nastavia opatrenia, ktoré platia a fungujú, niekde sa pravidlá menia každú chvíľu, ich realizácia vás stojí kopec peňazí, ktoré vám nikto nevráti a aj tak vás napokon vypnú. Musíme sa preto správať čo najzodpovednejšie, šetriť na nákladoch a to aj za cenu nepopulárnych opatrení. Ak stabilizujeme firmu teraz, jednoduchšie sa nadýchneme do doby a projektov, ktoré prídu po korone,“ zhodnotil stav v spoločnosti Tatry mountain resorts Igor Rattaj.

„Spolu s kolegami sme pripravili komplexný transformačný plán. Jeho súčasťou je, žiaľ, aj zníženie počtu pracovných miest. Celá reforma fungovania poštových služieb na Slovensku má niekoľko krokov, toto je iba prvý z nich,“ uviedol Martin Ľupták, predseda Predstavenstva Slovenskej pošty. „Nevieme, aký je reálny plán na zlepšenie zdravotnej situácie. Zdravotná situácia na Slovensku bude mať priamy vplyv na to, ako bude fungovať ekonomika, teda či dôjde k ďalšiemu prepúšťaniu. Možnosťami udržania zamestnanosti a chodu firiem sú dôsledné dodržiavanie protiepidemiologických opatrení na pracoviskách, masívne využívanie práce z domu, tzv. home-office tam, kde je to možné, a v neposlednom rade získanie kolektívnej imunity prostredníctvom vakcinácie,“ dodala Martina Nemethová, Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky

Na COVID-19 doplatili aj luxusné hotely. Kvôli opatreniam hlásia hromadné prepúšťanie!
Skupina Best Hotel Properties musí pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu v bratislavských hoteloch Grand Hotel River Park, Sheraton a Crowne Plaza, ako aj v košickom DoubleTree by Hilton a pravdepodobne zruší spolu okolo 80 pracovných... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Koľko zamestnancov by mali celkom prepustiť niektoré veľké firmy na Slovensku?


  • AT&T- cca 300

  • FedEx - 5 500 až 6 300 (v celej Európe)

  • Johnson Controls - aspoň 532

  • Slovenská pošta - 756

  • Tatry mountain resorts - 260


A ešte rada tým, ktorým hrozí, že prídu o prácu - Kedy máte nárok na odstupné?

- váš zamestnávateľ alebo jeho časť sa zrušuje,

- váš zamestnávateľ alebo jeho časť sa premiestňuje a vy nesúhlasíte so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce,

- stali ste sa pre zamestnávateľa nadbytočnými vzhľadom na jeho písomné rozhodnutie (príp. rozhodnutie príslušného orgánu) o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách,

- zamestnáva vás agentúra dočasného zamestnávania a vy sa stanete nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia k inému zamestnávateľovi pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý váš pracovný pomer na  určitú dobu.

Nárok na odstupné vám vzniká priamo zo zákona aj vtedy, keď s vami zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou preto, že ste vzhľadom na váš zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratili spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.

Železničnej spoločnosti Cargo hrozí krach. Prepustiť má až takmer 500 zamestnancov
Odchádzajúci zamestnanci však dostanú odstupné až do výšky siedmich mesačných platov. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.