Vzťah slovenských politikov a plagiátorov k vede je podľa Čaploviča "čoraz viac ignorantský a hlúpy"
30 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Zvykne sa vravieť, že veda bez politiky je úspešná, ale politika bez vedy je v postavení mimo hry. Desaťročia slovenskí politici kladú vzdelanie, vedu, výskum a inovácie na vedľajšiu koľaj. Pravda je, že o nich hovoria a píšu ako o prioritách, ale v skutočnosti len povrchne tárajú." Pridal sa do celospoločenskej diskusie o vzťahu súčasných politikov k vede jeden z bývalých ministrov školstva, Dušan Čaplovič.


"Sám som to zažil, keď som presadzoval význam vzdelania, vedeckého poznania, výskumu a inovácií pre ekonomický a spoločenský rozvoj aj Slovenska, keď som každoročne požadoval do štátneho rozpočtu finančné zdroje." Píše Dušan Čaplovič v statuse na sociálnej sieti, ale to sa iba rozbieha k podstate.

Takmer tretina vysokoškolákov chce po ukončení školy odísť z Matovičovho Slovenska
28 | 01 | 2021 | editor01hd


"Politici na Slovensku majú radi také priority, ktoré im prinesú momentálny efekt a slávu, aspoň do štvrtého roku vládnutia. Vzdelanie, vedu, výskum a inovácie milujú len navonok, tak aby sa splnil predvolebný a povolebný rituálny tanec. Nemilujú beh na dlhé trate, ak, tak len beh po hrádzi pri Dunaji, či verejné polmaratóny a maratóny, tam, kde sa môžu mediálne prezentovať." Zhrnul svoje poznanie o politikoch a ich "vzťahu" k vede Dušan Čaplovič.

"Žiaľ v súčasnosti tento chorý vzťah k vzdelaniu, vede, výskumu a inováciám infikuje nevzdelanosť mnohých politikov, najmä kvalitných plagiátorov a rozprávkarov. Do tohto bolestného stavu vstúpili nekompetentné kroky terajšej vlády, najmä niektorých ministerstiev, vo vzťahu k čerpaniu európskych fondov a presunom finančných zdrojov z časti výskum a inovácie do iných oblastí, čo sa stretlo s veľkým nepochopením vysokých škôl, SAV a vývojových organizácií."

Podľa bývalého ministra školstva Dušana Čaploviča a toho, čo napísal v statuse na sociálnej sieti, "...čerešničkou na torte je kontinuálne konanie súčasnej vlády. Aj na tomto príklade je charakterizovaný vzťah slovenských politikov k vzdelaniu, vede, výskumu a inováciám. Tento vzťah je naďalej čoraz viac ignorantský a predovšetkým hlúpy."

Krajčí školy otvárať nechce, Matovič si želá lockdown a masívne testovanie
Konzílium odborníkov by možno malo prehodnotiť COVID automat, ktorý má na Slovensku platiť od 8. februára. V utorok to vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že je otázne, či nie je skoro zapínať tento automat. Bojí sa totiž, že ak sa teraz... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | tasr