Triumf Tesly: Nový Model S - 1 100 koní a K.I.T.T. volant
30 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Americká automobilka Tesla tento týždeň ukázala svoj úplne prepracovaný Model S. Pomyslíte si, že na prvý pohľad sa takmer nič nezmenilo, no vo vnútri sa odohrala hotová revolúcia. A výkon tohto top modelu je viac než pôsobivý, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


Nielen to, že volant teraz vyzerá skôr, ako by ste si ho požičali priamo zo stíhačky, ale pripomína tiež slávneho filmového K.I.T.T.-a, keďže je v hornej časti otvorený. Za ním sa nachádza po prvýkrát druhý displej.  Doposiaľ mali všetky modely Tesly (okrem premianta Roadstera , položeného na platforme Lotus) jednu veľkú centrálnu dotykovú obrazovku. Tento má teraz formát na šírku, uhlopriečku 17 palcov a dokáže súčasne zobraziť iný obsah pre vodiča a spolujazdca.


Pre fanúšikov videohier je teraz k dispozícii špeciálna „hračka“. Pomocou bezdrôtového ovládača možno hrať hry ako „The Witcher 3“. Výkon zabudovanej konzoly je desiatimi teraflopmi údajne podobne silný ako pri PlayStation 5.


960-wattový audio systém poskytne pôsobivý zvuk - s celkom 22 reproduktormi. Viacero mikrofónov ponúka vstup pre aktívne potláčanie šumu. Ako Tesla zdôrazňuje, systém aktívneho potlačenia hluku je špeciálne vyvinutý pre ultratichú kabínu cestujúcich. Nový infotainment sa pripája na sieť prostredníctvom „premium connectivity“, zobrazuje satelitné mapy s aktuálnymi dopravnými informáciami, umožňuje streamovanie hudby a videa, a má dokonca aj funkciu karaoke. Tieto služby sú grátis prvé tri roky.


Prvýkrát je tu tiež obrazovka pre cestujúcich sediacich vzadu, ktorá je pripojené k stredovej konzole a má uhlopriečku osem palcov. Mobilné telefóny sa nabíjajú bezdrôtovo a každý cestujúci má k dispozícii port USB-C. Automatický otvárač garážových brán vyšle signál na otvorenie, keď sa auto priblíži k bráne.


Z 0 na 100 za menej ako 2 sekundy


Podľa Tesly bude tento elektromobil, ktorý stojí okolo 100 000 eur, prvým sériovým automobilom, ktorý dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 1,99 sekundy, nie však v základnej verzii . Na to potrebuje nová Tesla Model S Plaid+ s celkovým výkonom 1 115 koní z troch motorov. Výrobca udáva maximálnu rýchlosť 320 km/h. Na rozdiel od predchádzajúcich modelov by mal byť schopný zvládnuť aj niekoľko celých šprintov za sebou bez straty výkonu. Dojazd dosahuje vyše 840 kilometrov.


Model S Plaid (bez „+“) poháňajú rovnako tri motory, ktoré však majú „iba“ 1 034 koní a maximálny dojazd 628 kilometrov. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h je za 2,1 sekundy. Model Longe-Range má dva motory s celkovým výkonom 679 koní, zrýchlenie z 0 na 100 za 3,2 sekundy a dojazd 663 kilometrov. Maximálna rýchlosť je 250 km/h. Batérie je možné nabíjať až s 250 kW.


Nový, širší podvozok


Aj keď sa to spočiatku nezdá, Model S sa zmenil aj zvonka. Podvozok a karoséria sa rozšírili, čo by malo okrem iného zabezpečiť výrazne lepšie držanie auta na vozovke v zákrutách. Navyše šéf Tesly Elon Musk hovorí o „najlepšom koeficiente odporu na zemeguli“ - cW 0,208. To by malo pomôcť novému Modelu S dosiahnuť bezkonkurenčnú efektívnosť.


Nový je aj Model X


SUV Model X dostal update Modelu S, ale nie všetky verzie pohonu. Top modelom je Plaid, ktorý dostane rovnaký pohon s výkonom 1 034 koní ako Model S, z 0 na 100 km/h zrýchli za 2,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 262 km/h. Verzia Longe-Range má dva motory, ktoré dosiahnu stovku za 3,8 sekundy a maximálnu rýchlosť 250 km/h. Maximálny dojazd pre Model X je 547, resp. 580 kilometrov.


Na americký trh sa podľa šéfa Tesly Elona Muska dostane už v marci, pokiaľ ide o Európu, presné termíny známe nie sú. Top model Plaid+ bude stáť v Rakúsku 139 990 eur, verzia Long-Range 89 990 eur, Model S Plaid 119 990 eur, Model X začína na 99 990 eurách a Plaid bude za 119 990 eur, uzatvárajú noviny Kronen Zeitung.