Starostovia sa na rozdiel od vlády postarajú, začnú rozdávať respirátory ohrozeným zadarmo
30 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Slovenské mestá nebudú čakať na vládu, zadarmo svojim obyvateľom rozdajú ochranné respirátory. Samosprávy prevzali iniciatívu.


Začalo sa to vyjadrením šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý na tlačovej konferencii spolu s premiérom Igorom Matovičom zdôraznil, že ľuďom odporúča nosenie respirátorov typu FFP2. Neskôr toto odporučenie v okolitých krajinách začali meniť na povinnosť. Našich občanov zachvátila panika ako, za čo a kde ich zohnať. Samosprávy si to na rozdiel od vlády všimli a bez niekoľkohodinových tlačoviek začali konať, Viac informácií ponúka portál startitup.sk.

Matovičova sestra sa hnevá: Na respirátory zadarmo peniaze nie sú, ale na vládne noviny áno?
Aj sestra Igora Matoviča si všimla jeho slová, že respirátory sa rozdávať nebudú, lebo nič nie je zadarmo. A tak v statuse na sociálnej sieti bratovi pripomenula jeho vládne noviny. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Portál pripomenul že respirátory FFP2 "zaručujú značnú ochranu pred nakazením sa novým koronavírusom. Zároveň však konštatoval, že zatiaľ ich nosenie u nás nikto nechce zavádzať povinne, tak ako napríklad v Rakúsku či Nemecku. Dôvodom má byť skutočnosť, že ľudia by ich mohli začať vo veľkom vykupovať a mnohí by sa k nim vôbec nedostali."

"Naša vláda má plné ruky a ústa skríningu, a tak masívnu distribúciu pre obyvateľov Slovensko zatiaľ neplánuje. Niektoré mestá sa preto rozhodli situáciu zobrať do vlastných rúk."

Startitup informuje, že medzi prvými napríklad mesto Poprad daruje všetkým obyvateľom, ktorí v tomto roku dovŕšia vek 65 rokov, spomínané respirátory FFP2. Radnica o tom informuje na svojej webstránke s tým, že celkovo ich rozdajú približne 20 000 kusov. Jeden občan dostane dva kusy respirátorov.

„Distribuovať ich začneme od pondelka, 1. februára. Mesto má k dispozícii zoznamy obyvateľov, čiže nie je potrebné sa hlásiť. Respirátory budú distribuované zadarmo zamestnancami mestského úradu do schránok,“ priblížila samospráva."

Mesto Poprad v tejto súvislosti žiada seniorov, aby respirátory využívali účelne, teda najmä v interiéroch, kde sa zdržiava viac ľudí, v mestskej hromadnej doprave, obchodoch, lekárni, na pošte a podobne.

Remišová vrazila Matovičovi dýku do chrbta: Navrhuje zadarmo respirátory pre seniorov
22 | 01 | 2021 | editor01hd


„Britská mutácia koronavírusu je už potvrdená aj na Slovensku a nemožno ju podceňovať. Rúška, ktoré zvykneme bežne nosiť, nás proti tomuto typu vírusu neochránia. Musíme chrániť našich starších občanov, ktorí predstavujú zhruba 12 percent obyvateľov mesta Poprad,“ hovorí záchranár František Majerský.

Aj v Spišskej Novej Vsi podľa webu startitup.sk pristúpilo mesto k podobnému kroku. V najbližších dňoch roznesú dobrovoľníci Centra voľného času a klubu mladých tisíce respirátorov FFP2, ktoré radnica kúpila pre obyvateľov s vyšším rizikom na ochorenie COVID-19. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

Sú určené obyvateľom nad 60 rokov veku s trvalým pobytom v meste. „Respirátor poskytuje vyššiu ochranu ako rúško, preto ho odporúčame použiť na miestach, kde nie je možné vyhnúť sa kontaktu s inými ľuďmi, napríklad v čakárni u lekára, na pošte a podobne,“ dodáva samospráva.

"Respirátory dostane aj viac ako 3 200 zamestnancov stredných škôl, ktoré zriaďuje Banskobystrický samosprávny kraj. Respirátory pre nich župa uvoľní z vlastných zásob, každý dostane špeciálny balíček, v ktorom bude päť kusov FFP2." Informuje citovaný zdroj.

Drucker: Matovič odmieta poskytnúť respirátory seniorom zdarma - je to zvrátené
28 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.