Rusko ovládlo vzdušný priestor, rakety Zirkon začne sériovo dodávať pozemným a námorným silám (video)
30 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

V Bielom a Barentsovom mori sa úspešne ukončili celé série testov, všetky dopadli tak, ako sa očakávalo. Rakety Zirkon dostali zelenú na cestu k jednotkám, ktoré ich môžu začať používať.


Ministerstvo obrany Ruskej federácie  rozhodlo o začatí sériových dodávok nadzvukovej rakety Zirkon. Môže byť odpaľovaná z vojenských plavidiel, pobrežných delostreleckých batérií, vo finále je príprava na vypúšťanie Zirkonov aj z lietadiel. V prípade vojenského konfliktu možno Zirkony premiestňovať v kontajnerových odpaľovacích zariadeniach na bežných nákladných vozidlách. Viac informácií ponúkol portál topwar.ru.

Ruská fregata Admirál Gorškov, vyzbrojená Zirkonmi, stráži krízovú oblasť Pobaltska
Gorškov je síce dislokovaný v Bielom mori, ale jeho rakety s desaťnásobnou rýchlosťou zvuku sú dostatočnou zárukou pre obranu Kaliningradskej oblasti. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


"Sériové dodávky zirkonových nadzvukových rakiet pre vojakov sa začnú v roku 2022" -  oznámil to námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexej Krivoručko.

Tento rok sa uskutoční celkom 7 štartov Zirkonov. Na testoch sa zúčastní fregata „Admirál Gorškov“ a viacúčelová ponorka projektu 885 (kód „Ash“) „Severodvinsk“.



Zirkon je vysokonadzvuková manévrovateľná a v podstate samostatne sa navigujúca strela s rýchlosťou - podľa rôznych zdrojov - od 8 cez 10 stupňov Macha. Teda, po odpálení sa k cieľu blíži rýchlejšie ako 11 tisíc kilometrov za hodinu. Dolet má cez tisíc kilometrov. Počas letu sa dokáže vyhnúť prípadným prekážkam a vie detekovať aj protiraketovú obranu. Zirkon sa obyčajne porovnáva s americkou strelou Harpoon, ktorá má charakteristiky oveľa skromnejšie: rýchlosť až 1000 km / h a dolet v závislosti na modifikácii asi 280 kilometrov.

Zirkon je pre akýkoľvek známy prostriedok protivzdušnej obrany prakticky nezničiteľný. Neexistuje zariadenie, ktoré by ho počas letu dokázalo zlikvidovať.

Putinova raketa Zirkon je rýchlejšia a smrteľnejšia než Západ čakal
Rusko predstaví hypersonickú raketu Zirkon už v roku 2019. Štátna televízia ukázala možné ciele v USA. Vzhľadom na rýchlosť 11 000 km / h by Zirkon-u vypustenému z ponorky trvalo len päť minút, kým by zničil Pentagon. Čítať ďalej
05 | 03 | 2019 | Gernot Kramper