Rúška u novorodencov sú nebezpečné, tvrdí štúdia
30 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Štúdia uskutočnená na pôrodnej sále zistila, že aplikácia masky môže vyvolať u novorodencov apnoe a bradykardiu.


Aplikácia masky na tvár u práve narodených detí počas stabilizácie novorodenca je spojená s apnoe a bradykardiou. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by si mali byť toho vedomí  a mali by byť ostražití pri aplikácii masky na novorodencov.

Celkovo bolo hodnotených 128 aplikácií masiek. U jedenástich percent aplikácií masky na tvár deti prestali dýchať. Zároveň poklesla aj srdcová frekvencia.

Informáciu priniesol na stránke advokátskej kancelárie Weis a Partner advokát Peter Weis. Ten zároveň čitateľom ponúkol vysvetlenie kľúčových pojmov.

Bradykardia je frekvencia srdca pod hodnotou 50 tepov za minútu v pokoji.

Môže sa vyskytovať i u zdravých ľudí, a to najmä u vytrvalostných športovcov. Na hodnotu pod 50 tepov môže klesnúť fyziologicky počas spánku, v ľahu. Frekvencia srdca môže byť spomalená zvýšenou aktivitou parasympatika alebo farmakologicky (betablokátormi). Ďalej sa s bradykardiou stretávame pri viacerých poruchách srdcového rytmu – bradyarytmiách. Bradykardia môže byť fyziolofická a patologická. Fyziologická je u športovcov v pokoji alebo počas spánku a patologická pri ochorení splavoovopredsienoveho uzla (sinusova bradykardia), pri zníženej činnosti štítnej žľazy, pri predávkovani liekmi, pri poruche prevodu vzruchu.

Syndróm spánkového apnoe je porucha spánku, charakterizovaná opakovanými apnoickými epizódami (zastavením dýchania), ktoré sú sprevádzané znížením nasýtenia tepennej krvi kyslíkom a prebúdzacími reakciami. Následkom je fragmentácia spánku a narušenie fyziologických vzťahov medzi spánkom, respiračným a kardiovaskulárnym systémom.

 

Matovič míňa veľké peniaze na zbytočné testovanie, analytici mu pritom dali komplexné a presné čísla
Analytik projektu Dáta bez pátosu zareagoval vo svojom statuse na narážky Igora Matoviča na analytikov. Podľa neho zbytočne, lebo ich analýza rizikových okresov bola úplne presná. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.