Rakúšan odkázal 2 milióny eur francúzskej dedine
30 | 01 | 2021 I Diana Zaťková








Rakúšan, ktorý počas druhej svetovej vojny utiekol so svojou rodinou pred nacistami, odkázal veľkú časť svojho majetku francúzskej dedine. Jej obyvatelia ich roky chránili pred prenasledovaním, informuje Guardian.


Eric Schwam, ktorý zomrel vo veku 90 rokov, zahrnul do svojej poslednej vôle prekvapivý darček pre dedinu Le Chambon-sur-Lignon, ktorá sa nachádza na odľahlej horskej plošine v juhovýchodnom Francúzsku. Dedina má veľkú protestantskú komunitu známu tým, že poskytuje prístrešie ľuďom v núdzi.


"Pre dedinu je to naozaj veľká suma," uviedol starosta Jean-Michel Eyraud.


Schwam a jeho rodina pricestovali do dediny v roku 1943 a počas vojny boli ukrytí v škole. Zotrval tam až do roku 1950. Schwam vo svojom testamente požiadal, aby sa peniaze použili na vzdelávacie a mládežnícke iniciatívy, najmä na štipendiá.


V Berlínskej arcidiecéze došlo za 73 rokov k zneužitiu 121 maloletých
Najmenej 61 kňazov a diakonov v berlínskej katolíckej arcidiecéze zneužilo v období rokov 1946 - 2019 viac ako 120 maloletých. S odvolaním sa na zistenia právnickej firmy Redeker Sellner Dahs o tom v piatok informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | tasr

Asi 2 500 Židov bolo počas vojny prijatých a chránených v Le Chambon-sur-Lignon, ktorého obyvatelia boli vyznamenaní izraelským pamätným centrom holokaustu Yad Vashem ako „Spravodlivý medzi národmi“.


V priebehu storočí dedina chránila široké spektrum ľudí unikajúcich pred náboženským alebo politickým prenasledovaním, od kňazov počas francúzskej revolúcie až po španielskych republikánov počas občianskej vojny v 30. rokoch. Nedávno aj migrantov a utečencov z Blízkeho východu a Afriky.

Zakladateľ Microsoftu Gates varuje pred ďalšou pandémiou
Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates varuje pred ďalšou pandémiou, ktorá podľa neho určite príde. Dovtedy sa musí veľa zmeniť. Konšpiračné teórie sú veľkým, „šialeným“ problémom, píše nemecký portál... Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová