Premiér nehovoril pravdu, tak ako doteraz veľmi často. Čísla nepustia, tvrdí psychológ Ondrušek
30 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič si svojimi vyjadreniami na tlačovkách narobil kopec nepriateľov. Najnovšie s ním nesúhlasí ani publicista, spisovateľ a psychológ Dušan Ondrušek, ktorý mu to na sociálnej sieti aj jasne vysvetlil.


V súčasnej informačnej džungli musíme podľa Dušana Ondrušeka, člena Slovenskej psychologickej asociácie, publicistu a spisovateľa porovnávať dôveryhodnosť predpovedí politikov a dôveryhodnosť predpovedí odborníkov. Svoj názor na celú situáciu napísal v statuse, ktorý zverejnil na sociálnej sieti.
Pokles nepriaznivých čísiel sa iba testovaním nedosiahne, tvrdia analytici

Pred posledným celoslovenským skríningovým mal podľa Ondrušeka premiér niekoľko tlačoviek v ktorých tvrdil, že pokles nepriaznivých čísel sa dosiahne vďaka povinnému plošnému testovaniu a lockdown nestačí. Veľká väčšina odborníkov ale spochybňovala vhodnosť plošného testovania a namiesto toho prízvukovali zameranie sa na ohniská a trasovanie. „Takže premiér pridal do tlačoviek útočný refrén o nezodpovednosti dátových analytikov, ktorí si – na rozdiel od neho- od stola v Bratislave vymýšľajú čísla. (Najčastejšie spomínal Dáta bez pátosu a Ivana Bošňáka.). Tesne pred testovaním, 17.januára, vystúpil Igor Matovič v takmer poldruhahodinovej tlačovke, ktorá obsahovala tradičné až rituálne zhadzovanie dátových analytikov a tradičné farebné tabule s tézami a mnohoriadkovými tabuľkami, píše v úvode svojho statusu Ondrušek.



„Keď už trochu teatrálne podaná tlačovka trvala príliš dlho, jeden z novinárov premiéra poprosil, aby uviedol nejaký údaj o číslach infikovaných, akúsi kvalifikovanú predpoveď, ktorú bude možné po čase preveriť. Premiér sa nadýchol a povedal: „Boli sme vzorom pre celú Európu a svet a my to dokážeme znova... Dáta bez pátosu a pán Bošňák tvrdia, že počet infikovaných začne klesať až v polovičke februára... Dovolím si tvrdiť , že to číslo bude výrazne lepšie. Je to taký „rozstrel“ vlády a dátových analytikov Je to moja stávka.
Pán Bošňák odhaduje, že ku koncu januára sa budeme tešiť na 7-dňový priemer 2000 infikovaných a že deti budú ešte stále doma...,“ pripomína publicista slová premiéra na adresu jedného z analytikov.

Analytici odhovárajú premiéra od plošného testovania. „Viac ľudí nakazíte,“ vravia smutne
Premiér ide za plošným skríningom hlava nehlava. Iniciatíva Dáta bez pátosu ho ale upozorňuje, že toto nie je tá správna cesta. Ba práve naopak. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Porovnanie odhadov premiéra a analytika Bošňáka hovoria jasne kto klame

„Ja hovorím, že po testovaní dochádza k zníženiu čísiel o 58 % a môj pocit je, že na konci januára budeme na polovičke týchto čísel [polovica je cca 1000 infikovaných] a ja hovorím (môj cieľ je), aby od 1. februára boli deti v škole...“ A ešte sebavedomo dodal: „...Čísla nás nepustia“. Je koniec januára, „rozstrel“ skončil. Môžeme vyhodnotiť ich predpovede na tento termín. 1/ Ivan Bošňák odhadoval, že 7- dňový priemer infikovaných bude okolo 2000, Igor Matovič predpovedal polovičku z toho čísla. 2/ Ivan Bošňák hovoril, že v tomto čase budú deti ešte doma, Igor Matovič tvrdil, že od 1. februára budú deti v škole.
Oficiálny údaj ÚVZ SR je že 7-dňový kĺzavý medián sa stále drží okolo 2000 - dnes je 1905,“ píše Ondrušek, podľa ktorého mali teda odborníci pravdu. „Tak, ako doteraz veľmi často. Premiér nehovoril pravdu, tak ako doteraz veľmi často. Čísla nepustia. Rozmýšľam prečo novinári venujú pozornosť každej tlačovke premiéra. Prečo radšej neorganizujú tlačovky s odborníkmi...,“ zamýšľa sa v závere svojho statusu Dušan Ondrušek.

Antigénové testovanie je sabaklam o tom, že situácia je dobrá. Je oveľa horšia, konštatujú Dáta bez pátosu
"Antigénové masívne testovanie na Slovensku nám kompletne rozhasilo kvalitu dát, z ktorých počítame na Slovensku incidenciu. Či už 7 dňovú, alebo 14 dňovú. Skutočný stav je oveľa horší, ako sú oficiálne údaje. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík