Premiér Matovič je iba rozcítená sľubotechna, tvrdí šéf odborového zväzu zdravotníctva
30 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič sľuboval zdravotníkom na covid oddeleniach, že im príplatky stúpnu desaťnásobne. Šéf odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb ale tvrdí, že zdravotníci za svoju prácu až také navýšenie vôbec dostať nemusia.


Igor Matovič sľúbil už totálne vyčerpaným zdravotníkom, ktorí sa na covid oddeleniach starajú o pozitívnych pacientov, že im príplatky za služby stúpnu od prvého dňa tohto roku z 0,7 na 7 eur za hodinu. Zatiaľ sa ale nič také nestalo, ba šéf odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb tvrdí, že také jednoduché to nebude, píše portál plus7dni.pluska.sk.
Zamestnávatelia by určite radi dali zdravotníkom väčšie peniaze, ale z čoho?

Nespokojní zdravotníci, ktorí zatiaľ žiadne desaťnásobné navýšenie príplatkov nezaznamenali, sa už začínajú ozývať. „Vážení a ťažko skúšaní zamestnanci nemocníc bez ohľadu na profesie, ale pracujúci na covidových pracoviskách, ak ste sa potešili tejto správe na začiatku roka 2021, vedzte, že nikto vám nedá to, čo politici sľubujú,“ píše svojim kolegom šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay, ktorý sa v uplynulých týždňoch opakovane obrátil na Ministerstvo zdravotníctva s dopytom, podľa čoho, komu a na základe čoho sa budú sľubované príplatky vyplácať? „Dodnes neexistuje žiadny právny predpis, ani informácie, ako majú zamestnávatelia postupovať. Samotní zamestnávatelia by určite veľmi radi finančne ohodnotili svojich zamestnancov, ale z čoho?“ pýta sa Szalay.

„Pán premiér, tak aká je pravda s vašim sľubovaným príplatkom v sume 7 € za hodinu práce na covid pracoviskách?“ pýta sa ďalej šéf odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, pričom nazýva Matoviča rozcítenou sľubotechnou. „Občania, zdravotníci si určite zaslúžia korektné jednanie aj činy, nie zavádzanie v duchu keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú, alebo žeby, sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú,“ dodáva na záver tvrdo Szalay.

Psychologickú pomoc po telefóne už vyhľadávajú aj vyčerpaní zdravotníci
"V poslednom období volajú na linku psychológov aj zdravotníci, ktorí sú na pokraji svojich síl,” opísala časť príbehov, s ktorými sa odborníci stretávajú takmer denne, riaditeľka občianskeho združenia IPčko Gabriela... Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Ivan Brožík