Nostradamus a jeho ozajstný prorocký text
30 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová

Meno Nostradamus ste už pravdepodobne niekedy počuli. Stretli ste sa už niekedy aj s jeho rozsiahlym veršovaným dielom s názvom Astrologické centúrie? Toto dielo pochádza z roku 1555, ktorého autorom je Michel de Nostredame, a vzťahuje sa dokonca aj na súčasnosť, píše portál Top desať. Práve preto ho niektorí považujú za ozajstný prorocký text.


Napriek tomu, že v roku 1566 francúzsky lekár Michel de Nostredame opustil tento svet, navždy ostal v pamäti mnohých stúpencov okultizmu. Tí sa snažili o to, aby jeho posolstvo neupadlo do zabudnutia. Málokto si dnes jeho meno spája s medicínou či alchýmiou. Medzi jeho úspechy v tomto odvetví patrí príprava liečivého likéru na báze cyprusovej živice a výťažku z ružových okvetných lístkov.

Preslávil sa hlavne ako autor Astrologických centúrií, ktoré po vydaní spôsobili v spoločnosti značný rozruch a ešte aj dnes je táto publikácia citovaná a vnímaná ako predpoveď priebehu dejín ľudstva.

Nostradamus napísal prorocké dielo, lebo ho zaujímala budúcnosť. Jeho nadšenie pre astronómiu sa premietlo do predpovedania budúcich udalostí. Nielen tých, ktoré sa majú odohrať tesne po predpovedi, ako bolo vtedy zvykom, ale aj situácií v ďalekej budúcnosti. Nostradamove veštby siahajú až do roku 3797, nakedy Francúz predpovedal koniec sveta.

Cibulková musela zacvakať pokutu od polície: Načapali ju v Sade Janka Kráľa!
Akoby jej kauza okolo uprednostnenej vakcinácie či prechádzky v Bratislave s Monikou Beňovou nestačila! Bývalú vrcholovú tenistku Dominiku Cibulkovú načapali opäť, tentokrát na prechádzke v Sade Janka Kráľa s voľne pusteným psom, za čo schytala... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Timotej Dudka


Keď vezmeme do úvahy, ako rýchlo sa spoločnosť vyvíja, tak Nostradamov čin bol prinajmenšom odvážny a hodný obdivu. Mnohí sa však zameriavajú na presnosť jeho predpovedí. Autor ich uvádza v rýmovaných štvorveršiach a používa nejasný symbolický jazyk. Preto sa dajú veštby ťažko interpretovať. Na mieste je otázka, či ich Nostradamus takto formuloval zámerne, aby v nich budúce generácie mohli hľadať rôzne významy. V tom prípade však nejde o predpovede budúcnosti, ale o prispôsobenie minulosti.

Nostradamove veštecké schopnosti si veľmi skoro získali pozornosť verejnosti. Osem rokov po vydaní Centúrií sa jedna z jeho predpovedí splnila. Išlo o úmrtie francúzskeho kráľa Henricha II. počas rytierskeho turnaja. Následne sa začali o Nostradamových predpovediach šíriť klebety a v spojení s lekárskym vzdelaním sa stal v očiach spoločnosti dobovým čarodejom. Karol IX. ho dokonca vymenoval za dvorného lekára. Jeho popularita vzrástla 2.júla 1566, keď podľa niekoľko rokov starej vlastnej predpovede zomrel. Odvtedy, teda už niekoľko storočí, nadšenci kontrolujú, či sa Nostradamove proroctvá plnia a varujú pred obávanými udalosťami.

Jiřina Bohdalová: Pravda o jej vzťahu so slovenským boháčom!
Šušká sa, že ak má Jiřina Bohdalová momentálne k nejakému mužovi blízko, je to slovenský podnikateľ a právnik Ľubomír Focko, píše portál Stars24. Aký ich vzťah vlastne je? Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Timotej Dudka