Ako nás vidia české médiá? "Vláda je v rozklade. Kto sa odváži kritizovať premiéra, je označený za škodcu"
30 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Slovensko sa opäť rozhodlo zmobilizovať všetky svoje sily a uskutočnilo ďalšie celoštátne plošné testovanie. Stalo sa tak po druhýkrát za niekoľko posledných mesiacov. Krajina usporiada ešte ďalšie kolo v okresoch, kde bol výskyt pozitívnych testov najvyššia." Tak vidí Slovensko ako celosvetový unikát spravodajský portál českého verejnoprávneho rozhlasu.


"Na to, aby človek mohol ísť do práce alebo do prírody, bude potrebovať osvedčenie o negatívnom výsledku testu. Minister zdravotníctva občanom preto odporučil, aby si kvôli vlastnej bezpečnosti a v súvislosti s výskytom nákazlivejší britskej podoby koronavírusy vzali na čakanie v rade na testovanie radšej respirátor." Píše spravodajský web irozhlas.cz.

Česká komentátorka Kamila Pešeková okrem iného v tejto súvislosti konštatuje: "Vláda (na Slovensku - pozn. red. HD) sa kvôli tomu už nejakú dobu nachádza v otvorenom rozklade. Proti sebe stoja tí, ktorí sú pre najtvrdšie možné opatrenia a uzavretie celej krajiny a tí, čo naopak volajú po tom, aby občanom cez všetky tie obmedzenia ešte zostal vôbec nejaký vzduch na dýchanie. Kto sa odváži kritizovať postup premiéra, je označený za škodcu štátu."

Takto si zahrávať s ľuďmi je necitlivé a neprípustné, hnevá sa nitriansky primátor na Krajčího s Matovičom
Rozdielne výsledky celoslovenského skríningu stále hnevajú primátorov a starostov. Primátor Nitry sa po preradení do červených okresov už ale riadne naštval. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


"Jeho tvrdohlavosť a neschopnosť (Matovičova - pozn. red. HD) viesť vecnú a konštruktívnu diskusiu s epidemiológmi vyvoláva sklamanie u občanov, ktorí verili, že to bude práve Igor Matovič, ktorý splní ich očakávania." Pripomína na webe irozhlas.cz autorka článku Pešeková.

"Premiér sa ale pasoval do úlohy najväčšieho odborníka aj bojovníka proti covidu. Aj keď dlhodobo pokračujúce zmätky, ktoré sprevádzajú jednotlivé opatrenia, svedčia v skutočnosti o pravom opaku." diplomaticky formuluje irozhlas.cz.

"Predstava, že plošné testovanie môže Slovákov zjednotiť napríklad len preto, že budú spolu stáť v radoch pred testovacími centrami, je mylná. Situácia v krajine sa neupokojí, kým nebudú k dispozícii očkovacie látky pre všetkých záujemcov. A ak by existovalo očkovanie proti tvrdohlavosti politikov, mohlo by si Slovensko objednať veľké balenia." sarkasticky radí irozhlas.cz v článku Kamily Peškovej.

Matovič reční davom ako Ježíš o spasení cez testovanie, konštatuje Draxler
Exminister školstva z Ficovej vlády Juraj Draxler skritizoval masové testovanie u nás, aké nie je nikde inde na svete. Od nápadu hromadne testovať totiž upustili všetky vlády, ktoré to mali v pláne. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.