Šírenie je silnejšie a rýchlejšie tam, kde ešte nebolo dosť infikovaných, tvrdí matematik Kollár
29 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Celoslovenský skríning tak, ako si ho predstavoval Igor Matovič máme už za sebou. Čo bude ďalej sa zatiaľ presne nevie, matematik Richard Kollár však v tom má už jasno.


Okolo to, ktorý okres sa zúčastní aj ďalšieho kola skríningu bolo v ostatnom čase poriadne rušno. A to najmä preto, že inými číslami disponovala vláda a inými niektoré samosprávy. Zrejme aj preto sa rozhodol matematik Richard Kollár zverejniť na sociálnej sieti status, v ktorom vysvetľuje isté veci ohľadom šírenia koronavírusu.
Blúznenie o dvojmesačných efektoch jedného plošného testovania je úplne mimo misu

Richard Kollár si myslí, že úplne kľúčovým je časovo-geografický efekt šírenia koronavírusu. „Šírenie je silnejšie a rýchlejšie vždy tam, kde sú lepšie podmienky. To býva často tam, kde ešte nebolo dosť infikovaných,“ začína svoj status matematik. „A tak si všimneme mapu Slovenska, a pozrieme sa, kde sa bude pokračovať v národnom skríningovom programe (okresy označené hviedzičkami) a ofarbíme mapu podľa toho, kde bolo doteraz najviac pozitívne testovaných PCR testami (t.j. úplne ignorujme na sekundu antigénové testy), okres je tým tmavší, čím viac prípadov na 10 000 jeho obyvateľov tam bolo zaznamenaných. A čo nám vyšlo? Z tmavých sa bude testovať len v Trnave, Bánovciach nad Bebravou a Liptovskom Mikuláši. Z nich len Bánovce sú na konci prvej 12-ky doterajšej súhrnnej PCR incidencie, Liptovský Mikuláš a Trnava sú na konci prvej dvadsiatky,“ píše ďalej Richard Kollár.

„Blúznenie o dvojmesačných efektoch jedného plošného testovania je úplne mimo misu,“ myslí si matematik, podľa ktorého vidíme jednoduchú vec. A to, že antigénové testy sú silne ovplyvnené lokálnou rýchlosťou rastu. Tam, kde bolo doteraz dobre, prichádza celkom logicky zle a tam, kde bolo zle, prichádza na chvíľu zase uvoľnenie, lebo sme v poklesovej fáze. Ukazuje to tiež, že nehomogenita na Slovensku je výrazná, regionálne faktory sú dôležité a Slovensko sa vôbec nespráva ako jeden región.

&id=2247644
Regionálne rozdiely na Slovensku sú takmer vo všetkom jedny z najväčších v Európe

„Nečudo, že regionálne rozdiely na Slovensku sú jedny z najväčších v Európe takmer vo všetkom. A tiež to hovorí, že okresy Bánovce, Trnava a Liptovský Mikuláš sú niečím špeciálne. Ale to možno len práve teraz. Bolo by potrebné poriadne zistiť, čo sú to presne za skupiny, ktoré sú teraz v týchto okresoch infikované. Je možné, že sú to najmä obce, ktoré boli na tom doteraz lepšie, alebo sú zdrojom podniky, kde sa miešajú ľudia z viacerých okresov. V každom prípade, veci sa správajú tak, ako to čakáme a keď je niekto prekvapený, tak je len nesprávne informovaný,“ píše v samom závere matematik Richard Kollár.

Šokujúce zistenia Richarda Kollára: Antigénové testy nie sú určené pre bezpríznakových ľudí!
Slovenský premiér sa ako prvý odhodlal pretestovať na koronavírus všetkých obyvateľov. Má na to síce podporu v koalícii, odborníci ale vravia niečo iné. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.