Šéf OSN chce sociálnych gigantov udržať na uzde
29 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Na to, aby vládli spoločnosti ako Twitter, sú potrebné nariadenia. Ich kroky, ako napríklad zákaz pre bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, musia byť „v súlade so zákonom“, uviedol generálny tajomník OSN Antonio Guterres.




Guterres navrhol, aby sa monštrá v sociálnych sieťach riadili skôr jasnými pravidlami, ako by mali mať nekontrolovanú moc, informuje portál RT. Vyzval na „mechanizmy, v ktorých existuje regulačný rámec s pravidlami, ktoré to umožňujú,“ ale uviedol, že takéto niečo musí vypracovať medzinárodné spoločenstvo. "Nemyslím si, že môžeme žiť vo svete, v ktorom sa dáva príliš veľa moci spoločnostiam."

Šéf OSN uviedol, že sa „obzvlášť obáva“ schopností, ktoré už giganti v sociálnych sieťach majú, a nedostatočnej kontroly ľudí nad údajmi, ktoré z nich tieto spoločnosti hromadne zbierajú. Skutočnosť, že technologickí giganti môžu tieto informácie používať nielen na reklamné účely, ale aj na „zmenu nášho správania“ a na „kontrolu“ občanov, si podľa Guterresa zaslúži „serióznu diskusiu“.

V nedávnych prezidentských voľbách v USA zohrali významnú úlohu veľké technologické spoločnosti ako Twitter, Facebook, Google, Apple a Amazon. Po voľbách označil Twitter vtedajšie prezidentove tweety, ktoré obviňovali z podvodov, ako sporné.

Za let na vesmírnu stanicu zaplatia turisti 55 miliónov dolárov
Americká súkromná spoločnosť Axiom Space vybrala štyroch mužov z USA, Kanady a Izraela, ktorí od roku 2022 absolvujú lety na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) ako platiaci turisti. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | tasr


Po tom, čo 6. januára zaútočil dav jeho priaznivcov na americký Kapitol, Twitter spolu s Facebookom a ďalšími zavedenými sociálnymi sieťami rozšírili svoje represie a priamo vypustil Trumpa z platforiem kvôli obvineniam, že „podnecuje násilie“.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na výročnom Svetovom ekonomickom fóre uviedol, že technologickí giganti „sa v niektorých oblastiach de facto stali súpermi vlády“. Ich mocenské postavenie môže byť pre podnikanie týchto spoločností priaznivé, „ale existuje otázka, ako taký monopolizmus vyhovuje záujmom spoločnosti, zdôraznil.

Biden zrušil Trumpove obmedzenia v oblasti interrupcií
28 | 01 | 2021 | sefredaktor