Košický domov seniorov - továreň na smrť
29 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Katastrofa v Košiciach: V dome pre seniorov zomrelo za 12 dní 18 nakazených.


V špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus v Košiciach počas uplynulých 12 dní podľahlo ochoreniu COVID-19 už 18 klientov z celkového počtu 220. O tejto strašnej udalosti informuje portál 1.pluska.sk.

"Pozitívne testovaných je takmer polovica klientov a vyše jedna tretina zamestnancov, ktorých je 160," informoval predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že situácia je naďalej mimoriadne vážna." Píše v úvode správy citovaný zdroj.

Podľa neho, "KSK prijíma v zariadení krízové opatrenia, ktorými chce zamedziť ďalším úmrtiam. Ako ďalej oznámil Trnka, s doterajším riaditeľom zariadenia Jurajom Briškárom došlo k dohode na ukončení pracovného pomeru k 31. januáru."

Od 1. februára bude vedením Arcusu poverený riaditeľ krajského domova sociálnych služieb (DSS) Via Lux v košickej Barci Vojtech Hintoš.

Otrasné: Majiteľka DSS v Leviciach týrala klientov. Žili vo výkaloch, s hmyzom a hladovali
Levickí policajti vykonali domovú prehliadku v priestoroch domova sociálnych služieb (DSS) v okrese Levice. Urobili tak na základe informácií od obyvateľov obce, ktorí tvrdili, že klienti zariadenia sa málokedy dostanú za brány domova a v obci... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | tasr


"V Arcuse za posledných 12 dní zomrelo viac klientov ako v našich zvyšných 12 zariadeniach sociálnych služieb počas celej pandémie. Je to veľmi smutný rekord, ktorý ma ľudsky mimoriadne mrzí. Pozostalým rodinám našich klientov vyjadrujem úprimnú sústrasť a chcem ich uistiť, že ako zriaďovateľ zariadenia urobíme všetko pre to, aby sme preverili okolnosti celého prípadu," cituje 1.pluska.sk župana Trnku.

Súčasťou opatrení má byť doplnenie personálu, zabezpečenie novo registrovaných liekov či kyslíkových prístrojov.

"Prvé prípady ochorenia sa v Arcuse vyskytli 10. januára, k úmrtiam došlo od minulého týždňa. Ako sa koronavírus do zariadenia dostal, zatiaľ nie je známe, ani to, či ide o nejakú mutáciu." dodáva 1.pluska.sk

V DSS Jahodná pri Dunajskej Strede je pozitívnych 55 zo 73 klientov
Úplné uzatvorenie Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých v Jahodnej v okrese Dunajská Streda nariadil príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | SITA