Napriek námietkam samospráv vláda rozdelila okresy na dobré a zlé. Čo náš čaká po 3. februári
28 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Vláda rozdelila Slovensko podľa výsledkov testovania na dobré a zlé okresy. Takzvané zlé okresy sú v zásade také, kde namerali viac ako jedno percento pozitívne testovaných na Covid-19. Tam sa tento víkend zopakuje testovanie, informuje dennikn.sk




Na plošné testovanie prišlo menej ako tri milióny ľudí, pozitivita bola 1,24 percenta. Najhoršia situácia je v Dunajskej Strede.

Okresy, v ktorých vyšlo v plošnom testovaní viac ako približne jedno percento pozitívnych výsledkov testov, si budú musieť najbližší víkend zopakovať testovanie. Ide o polovicu okresov, kde budú platiť od 3. februára prísnejšie pravidlá.

Naopak, v lepšej polovici slovenských okresov budú pravidlá menej prísne, teda také, aké platili v krajine pred 27. januárom. Znamená to, že v týchto okresoch sa napríklad nebude treba preukazovať negatívnym výsledkom testu pri vychádzke do prírody či cestou do práce, informuje dennikn.sk.


Rybníček o Matovičovom riadení krízy: Vládne tu chaos a frustrácia
27 | 01 | 2021 | editor01hd


Vláda rozdelila okresy na „horšie“ a „lepšie“ už v utorok, urobila to však na základe predbežných údajov. Po skompletizovaní všetkých údajov preradila dva okresy – Bratislavu a Kežmarok – medzi lepšie, naopak, Zvolen a Dolný Kubín spadli medzi tie, kde sa bude opakovať testovanie.

Z krajských miest prebehne druhé kolo plošného testovania len v Košiciach a v Trnave. Najhoršie skončil v testovaní okres Dunajská Streda, kde bolo pozitívnych 3,31 percenta testov.

Primátor Kežmarku Ferenčák: Matovič pri prezentovaní výsledkov testovania zavádzal
27 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Primátor Bratislavy Matúš Vallo už pred zverejnením konečného rozdelenia okresov namietal voči dátam, podľa ktorých sa malo v hlavnom meste opakovane testovať. „Nenamietame voči testovaniu ako takému, ale pýtali sme sa na zmysel testovania, ktorému chýba odporúčanie epidemiológov a vedeckých autorít,“ napísal Vallo.

Samosprávy sú z rokovania ústredného krízového štábu sklamané. „Zástupcovia miest sú šokovaní, že štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov a súčasnú situáciu nemá vôbec pod kontrolou,“ hovorí Únia miest Slovenska, ktorá zastrešuje 56 miest.

Mestá sa ohradzujú voči „nekorektnej a zmätočnej komunikácii výsledkov skríningového testovania, ktoré vláda posledné dni priebežne zverejňovala. Únia miest zároveň žiada premiéra, aby prehodnotil „svoju rétoriku na adresu miest a samospráv“ a aby ich bral ako rovnocenných partnerov, píše dennik.sk.

„Vládne tu chaos a frustrácia. My jednoducho nevnímame, že štát dostatočne reflektuje na odporúčania odborníkov, a sme zmätení. Nevieme, čo nás čaká,“ hovorí prezident únie Richard Rybníček.

Dnes sa stretne konzílium odborníkov s ministrami zdravotníctva a školstva, aby rozhodli o ďalšom postupe vo vzťahu k otváraniu škôl. Podľa Igora Matoviča bola zatiaľ väčšina členov konzília proti otváraniu škôl. Minister Krajčí povedal, že treba zvážiť, či netreba udržať prísne pravidlá ešte týždeň a až potom otvoriť školy.

Krajčí zároveň pripustil, že k otváraniu škôl sa bude môcť pristúpiť regionálne, v závislosti od epidemickej situácie v oblasti.

Rokovania budú pokračovať aj o takzvanom covidovom automate. Premiér už v utorok povedal, že by sa mala zobrať do úvahy britská mutácia vírusu, ktorá sa šíri rýchlejšie. Podľa Mareka Krajčího je možné, že covidový automat sprísnia. „Žiadne sprísňovanie zatiaľ konzílium neavizovalo, možno zajtra (štvrtok - pozn. HD),“ hovorí Krajčí s tým, že prípadné zmeny minister zverejní v piatok, uvádza dennikn.sk.

Ďalší primátori majú obavy, že štát falšuje výsledky testovania. Aj v Dolnom Kubíne ich reklamujú
Primátor Dolného Kubína, Ján Prílepok napísal na Facebook nahnevaný status. Po čase síce slová zjemnil, ale výsledok ostáva rovnaký, čísla pozitívnych, ktoré v Kubíne namerali, sa líšia od toho, čo tvrdí oficiálne štát. A rozdiel nie je malý! ... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Petra Demková