Kontrolovanie vývozu vakcín:  Zakrývanie vlastných chýb (Finn Mayer-Kuckuk)
28 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Finn Mayer-Kuckuk


Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakides a nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn trvajú na kontrolovaní exportu vakcín. Tvrdia, že spoločnosť Astra Zeneca je nespoľahlivá. V Bruseli vzniklo podozrenie, že spoločnosť tajne predávala predplatené vakcíny do Veľkej Británie.


Kontrolovanie vývozu vakcín – znie to ako celkom férová požiadavka. Štát by mal koniec koncov vedieť, kde skončia drahocenné vakcíny. Keď sa však na to pozrieme lepšie, zistíme, že návrh má značné medzery a nevyznieva nakoniec ako celkom dobrý nápad. V skutočnosti výzvy na kontrolu exportu očkovacích látok skôr odhaľujú bezmocnosť zodpovedných politikov, myslí si Finn Mayer-Kuckuk.


Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová a nemecký spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn nastolili požiadavku priamej kontroly vývozu vakcín ako reakciu na nespoľahlivosť firmy AstraZeneca.


V Bruseli vzniklo podozrenie, že spoločnosť tajne predávala predplatené vakcíny do Veľkej Británie. Bola by to veľká nehoráznosť. Spätne by však bolo zaujímavé vedieť, čo sa stalo s peniazmi a vakcínou.  Politici by si mali v každom prípade uvedomiť, že dodatočná byrokracia spojená s vývozom sa v konečnom dôsledku dotkne všetkých v EÚ, ktorí očkovacie látky ponúkajú. Takže aj spoločností Biontech a Curevac, ktoré z Európy zásobujú aj ďalšie krajiny na svete.


Bude musieť mať spoločnosť Biontech v budúcnosti povolenie na každú jednu vyvážanú dodávku? Vyžadovalo by si to vypisovanie množstva ďalších formulárov. A ako rýchlo by ich dokázal Brusel vybaviť? Oneskorilo by to dodávku vakcín, na ktoré prijímatelia už nedočkavo čakajú. Európska únia by sa tak nebezpečne zahrávala s dôverou a ostatne aj svojou spoľahlivosťou a efektívnosťou riešenia distribúcie vakcín,  poznamenáva ďalej v komentári Finn Mayer-Kuckuk.


Ak by Európska únia nedodržala prisľúbené dodávky vakcín, jej partnerské krajiny ako Čína by zas mohli na oplátku pozastaviť východiskové chemické látky či lekárske ochranné prostriedky. Kontroly vývozu sú síce v zásade legitímnym prostriedkom politikov, mali by sa však včas avizovať, aby sa na to mohli exportéri a úrady náležite pripraviť, namiesto toho, aby narýchlo prijímali unáhlené opatrenia. Jens Spahn tvrdí, že nejde v prvom rade o EÚ. Skutočne?


Pokiaľ ide o vývozné kontroly, dodáva Finn Mayer-Kuckuk, znamená to, že si chceme vakcíny vyrobené v Európe na tomto kontinente aj ponechať. Národne zmýšľajúce kruhy to chápu, ale pochopia to aj iné krajiny sveta, ktoré vakcíny naliehavo potrebujú? Zodpovední politici sa teraz snažia zamaskovať vlastné chyby, vrátane neskorých objednávok vakcín, či ich prednostné zaobstarávanie.


Na druhej strane sa hľadajú spôsoby ako poškodiť spoločnosť AstraZeneca a primäť ju k ústupčivosti. Právo na vývoz tu bol východiskovým bodom, no jeho fixácia nakoniec ukazuje predovšetkým na bezmocnosť zodpovedných, uzatvára svoj komentár Finn Mayer-Kuckuk na portáli taz.de.