Hlas a SNS požadujú odstúpenie hlavného hygienika Mikasa
28 | 01 | 2021 I editor01hd
Hlas expremiéra Petra Pellegriniho a SNS Andreja Danka požadujú odchod hlavného hygienika Jána Mikasa z funkcie. Reagujú tak na vyhlásenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, podľa ktorého hygienik porušil zákon, keď pustil do parlamentu poslancov s ochorením Covid-19.

"Strana Hlas-SD je presvedčená, že je to vzdelaný a fundovaný odborník, ktorý však nedokázal odolať absolútne neprijateľným politickým objednávkam vládnej koalície. Rozhodnutia pustiť do parlamentu pozitívne testovaných vládnych poslancov alebo udeliť papalášsku výnimku vicepremiérovi Holému na jeho cesty za rodinou do Veľkej Británie boli podľa generálneho prokurátora protizákonné. Zároveň sme presvedčení, že predstavovali závažné zdravotné a bezpečnostné riziko pre slovenských občanov," uvádza sa v stanovisku Pellegriniho strany.

"Okrem trestnoprávneho dosahu má takéto konanie aj nedozerné dôsledky. Povolať poslancov Národnej rady SR ísť hlasovať a ohroziť tak život a zdravie iných poslancov bolo činom, ktorý vojde do histórie slovenského alebo svetového parlamentarizmu. Nikde vo svete neboli chorí poslanci povolaní do parlamentu a nehlasovali," tvrdí v stanovisku SNS.

Podľa národniarov bola druhým jasným porušením zákona "papalášska výnimka" podpredsedovi vlády Štefanovi Holému. Podľa SNS Holý hrubo zneužil štátnu funkciu. Konanie Mikasa a Holého nesmie podľa strany ostať bez potrestania, a preto ich vyzýva, aby sa vzdali funkcií.

Žilinka: Mikas porušil zákon, keď dal výnimku nakazeným poslancom na vstup do parlamentu
28 | 01 | 2021 | editor01hd