Členovia Matovičovej vlády nepoznajú zákony a porušujú ich jeden za druhým. Všade ide o peniaze
28 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. dostal vyplatenú spornú odmenu v rozpore s platnou legislatívou. Súhlas na míňanie peňazí pre jeho blaho získala správna rada univerzity neverejne, iba formou rozposlania obálok.


Podľa dostupných informácií z priebehu rokovania správnej rady STU, táto hlasovala za vyplatenie odmeny už odvolanému rektorovi v rozpore s platnými normami. Schválenie tohto kroku totiž správna rada vykonala formou hlasovania „per rollam“. Teda nie štandardným hlasovaním počas svojho zasadnutia, ale iba diaľkovo cez obálky.

Ak by bola rektorovi takto následne odmena vyplatená a to na základe takéhoto nezákonného postupu, išlo by o hospodársku kriminalitu. Správna rada univerzity totiž nesmie nakladať s verejnými financiami v rozpore so zákonom. Peniaze zo štátneho rozpočtu musia podliehať veľmi prísnej kontrole. Hospodáriť s nimi na základe niekoľkých zaslaných obálok je priamo zločin.

Rokovanie správnej rady je totiž zo zákona verejné a hlasovanie formou „per rollam“ túto podmienku nespĺňa. Nie je totiž prípustné, aby takýto orgán univerzity mohol nakladať s miliónmi peňazí a robiť to potajme. Neobstojí ani výhovorka na pandemické obmedzenia, pretože ak rada v konkrétnej chvíli nemôže verejné zasadnutie zvolať, nepotrebuje určite primárne rozhodovať o odmene rektorovi.

Matovičovi ľudia už rozdávajú zlaté padáky. Tentokrát si na svoje prišiel rektor STU
Slovenská technická univerzita (STU) sa opäť zmieta v škandáloch. Tentokrát si vyhodený rektor prof. Ing. Miroslav Fikara, DrSc. pripíše na účet takmer 34 tis. EUR Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Avšak správna rada aj napriek tomu udelila rektorovi odmenu v neverejnom hlasovaní „per rollam“ a to len formou obálok, čo je priamo v rozpore s vysokoškolským zákonom. To však zjavne neprekáža ani zástupcovi ministerstva školstva Ľudovítovi Pavlisovi, ktorý pôsobí  vo vláde Igora Matoviča ako štátny tajomník ministra Gröhlinga a bol priamo účasný tohto hlasovania.

Podivuhodné však je, že naproti tomu sú rozhodnutia senátu, ktorý je najvyšším orgánom univerzity, preverované pomaly už tak dlho, ako rozhodnutia ústavného súdu. Ibaže členovia správnej rady na čele s exministrom Milanom Ftáčnikom, spoločne s generálnym riaditeľom ESETu Richardom Markom a zjavne s odobrením Matovičovej vlády za účasti jedného z jej členov, si pokojne porušujú zákon a plytvajú verejnými zdrojmi v jeho rozpore.

Prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. bol odvolaný na zasadnutí akademického senátu univerzity ešte minulý rok (26. októbra 2020), pričom za jeho odvolanie hlasovalo až 25 zo 42 prítomných senátorov z celkového počtu 44. Akademický senát pritom pozostáva iba zo zamestnancov vysokej školy a študentov. Politici tu nesmú pôsobiť a to je zjavne problém, pretože takto nie je akademický senát nijako politicky riadený a môže konať úplne samostatne.

Najnovšie sa ale vláda Igora Matoviča snaží presadiť novelu vysokoškolského zákona, ktorá by práve správnym radám vysokých škôl dala oveľa väčšie právomoci, čím by sa akademická pôda spolitizovala. Plagiátorstvo je zjavne iba vedľajší problém, ktorý má zaniknúť v búrke protiprávnych a protiústavných krokov súčasnej vlády.

Minister Gröhling bude komunikovať štandardne aj s Alternatívnou platformou rektorov a rektoriek
Alternatívna platforma slovenských rektorov a rektoriek síce vznikla len včera teda 17. novembra 2020, minister však s ňou rokovať bude. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.