Slovenský zbrojár Kuracina rozširuje výrobu, nestačí plniť nároky Američanov
27 | 01 | 2021 I Martin Urban
Spoločnosť Grand Power slovenského zbrojára Jaroslava Kuracinu rozširuje výrobu. Kuracina kúpil skrachovaný areál Elka, kde plánuje zamestnať desiatky ľudí. Roky nevyužívaný areál niekdajšieho výrobcu elektrických radiátorov a kovového nábytku Elka v Kremnických Baniach má nového majiteľa.

Areál kúpil výrobca zbraní Kuracina. V areáli závodu teraz slovenský zbrojár plánuje výrobu komponentov pre zbrane. Starosta verí, že tam nájdu prácu miestni ľudia. Malo by ísť o robotizované pracoviská CNC obrábania kovov. Jeho strojárska firma dnes vyrába zbrane a muníciu v Slovenskej Ľupči.

S výrobou v Kremnických Baniach by chcel Kuracina začať už koncom tohto roka. V areáli avizuje prácu pre desiatky ľudí, aj pre tých z blízkeho okolia. 

FOTO archív J.Kuracinu


Počet zamestnancov spoločnosti Grand Power sa podľa jej výročných správ z posledných rokov pohybuje okolo stovky. V roku 2019 dosiahla tržby 4,8 milióna eur a zisk cez 485-tisíc. V roku 2020  už ale tržby dosiahli 13 miliónov eur. Kuracina zaznamenal obrovský úspech so svojim samopalom Stribog na americkom trhu. Dnes doslova nestíha vyrábať. Mesačne exportuje cez 3000 kusov. 

Pri tendroch na prezbrojenie polície a armády o jeho zbrane zo strany slovenských politikov nebol záujem. Kuracinu to už ale nemusí trápiť, objednávok zo zahraničia ma toľko, že musí rozširovať výrobne kapacity. Ako pri poslednom predraženom tendri odkázal ministrovi obrany: „Nie sme chvalabohu odkázaní na nejakých 80 kusov pre naše Ministerstvo obrany, ale principiálne mi prekáža dať 3 900 eur z peňazí daňových poplatníkov za plastové UMP.“

Z dôvodu rozšírenia kapacít kúpil Závod Elka, patriaci v minulosti do portfólia Sitno Holding, a. s., exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka. Firma skončila v konkurze na jeseň 2013 a zamestnanci ostali bez vyplatených miezd. Odvtedy areál chátral. Krachujúca Elka vtedy obci ostala dlžná na daniach tisíce eur. Starosta obce Kremnické Bane Juraj Vozár, si od zmeny vlastníka areálu sľubuje, že by sa tam mohlo začať vyrábať, a že tam nájdu prácu aj nejakí miestni ľudia.

Kuracinova firma svoje zbrane exportuje do 70 krajín sveta. V poslednej dobe má najväčší úspech v USA, kde sa jeho samopal Stribog dokonca dostal do tendra pre  US SOCOM – velenie špeciálnych operácií armády USA, kde skončil na druhom mieste. Kuracina pred časom neuspel v tendri na dodávku krátkych zbraní pre slovenskú políciu, hoci ponúkal Kaliňákovmu ministerstvu najnižšiu cenu. Magazín National Interest vyhlásil jeho samopal Stribog SP9A1 za víťaza súťaže o najlepšiu karabínu.