Chmelár malému Šimečkovi: Moju akademickú česť nebude špiniť zákerný politický demagóg
27 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.
Historik, mediálny a politický analytik, publicista a aktivista Eduard Chmelár sa rozhodol, že v statuse na sociálnej sieti sa bude brániť proti slovám progresívneho europoslanca Michala Šimečku.

Chmelár vyzýva Šimečku, ho nezaťahoval do politických hier, nedával ho do jedného vreca s poslancom smeru Ľubošom Blahom a neobtieral si o neho ústa.  Publicista tvrdí, že jeho v oxfordských dvojzväzkových Dejinách politického myslenia v strednej Európe necitovali ako "kurióznu politickú postavičku", ale napísali o ňom na strane 295 toto:

„Na Slovensku bolo dôležitým faktorom vzniku novej ľavice mierové hnutie. Jeho kľúčová postava Eduard Chmelár (1971), historik a politický analytik, bol neľútostným kritikom fašistického ducha nadnárodných korporácií. Chmelár, ktorý bol ovplyvnený hlavne Noamom Chomským, vypracoval genealógiu protisystémovej opozície a prepojil sociálne hnutia 60. rokov s nedávnymi globálnymi protestnými organizáciami, ako sú ATTAC alebo Svetové sociálne fórum. Napriek tomu sa nerozhodol pre globálne protestné hnutie a uprednostňoval nenásilné uvoľnenie z týchto sietí, pričom obhajoval život v malých komunitách a eko-dedinách na zásadách socializmu a environmentalizmu."



Podľa Chmelára je to síce trochu nepresná charakteristika jednej z jeho kníh, ale o to mu teraz nejde. „Ide o to, že si vyprosím, aby moju akademickú česť špinil nejaký zákerný politický demagóg, ktorý kritizuje protimigračnú rétoriku Blahu a jedným dychom vyzdvihuje obrovskú osobnú odvahu a statočnosť ruského ultranacionalistu, rasistu a populistu Navaľného. Verme, že jeho premotivovanosť je daná len nepeknými ľudskými vlastnosťami a nie niečím horším. Doteraz som sa k hejtom nevyjadroval, ale toto primitívne politické spochybňovanie odbornosti zo strany ľudí, ktorí nemajú ani len kapacitu na to, aby pochopili, o čom sa v tých knihách píše, už musí naozaj prestať,“ dodáva nahnevaný Chmelár.

Chmelár: Navaľnyj je niečo ako ruský Trump a Západ ho chce využiť na odstránenie Putina
24 | 01 | 2021 | sefredaktor