Virológ navrhuje pritvrdiť opatrenia, až kým vírus celkom nezmizne. Inak budú zomierať mladí
26 | 01 | 2021 I Michal Filek

Konzervatívni denník postoj.sk priniesol včera informáciu, ako nemecký virológ Christian Drosten navrhuje v krajine sprísniť obmedzenia natoľko, aby úplne zastavili šírenie vírusu. Nazýva sa to zero-covid strategy. Ak sa totiž začnú po zaočkovaní starších ľudí uvoľňovať opatrenia, nakazí sa množstvo mladších ľudí a veľa ich aj zomrie. Britská mutácia je totiž oveľa viac nákazlivejšia aj pre mladých ľudí. 


Postoj.sk sa zamyslel aj nad zmyslom celoplošného skríningu, ktorého sme boli svedkami v uplynulých dňoch.

"Ale ako sme si týmto celoplošným skríningom vlastne pomohli? Premiér Matovič ho promoval s tým, že tak odhalíme nové ohniská, o ktorých sme predtým nemuseli tušiť, čo sa nám vraj po včerajšku podarilo v Revúcej a okolí. To však celkom nesedí, keďže to už predtým vyplývalo z verejných údajov, ktoré dávajú dokopy analytici z Dát bez pátosu. Na konečné výsledky si treba ešte počkať, ale zatiaľ nevidieť, ako zásadne nám má pomôcť fakt, že sme v priebehu dvoch týždňov podrobili jednému antigénovému testu veľkú časť populácie – namiesto toho, aby sme už pred týždňom začali opakovane testovať (ideálne nie raz za týždeň, ale každé štyri dni) v ohniskách ako Revúca," napísal postoj.sk.

Denník pripomína, že kým sa budeme do vyčerpania hádať o zmysle celoplošných testov, medzi odborníkmi v Európe sa vedie iná debata. Svetovo známy virológ Christian Drosten pre nemecký Spiegel hovorí o svojich obavách z jari a leta, keď by sa situácia mohla zhoršiť aj napriek postupujúcemu očkovaniu.

"Z dnešných dát vyplýva, že smrtnosť koronavírusu je 1,1 percenta (desaťnásobne viac než chrípka), navyše je tu britský variant B.1.1.7, ktorý je podľa najnovšej štúdie o 35 percent infekčnejší. Drosten je preto za pritvrdenie opatrení, ešte viac ľudí by sa malo preorientovať na homeoffice, čo by zredukovalo obsadenosť vo verejnej doprave," uvádza Postoj.

 

Po prekonaní COVIDu nie je dôvod sa očkovať. Získate imunitu až na desaťročia, potvrdila štúdia
Časopis Forbes ešte minulý rok písal, že prirodzená imunita po prekonaní COVID-19 môže trvať až 8 mesiacov, ale môže to byť aj oveľa dlhšie. Vyplýva to zo štúdie renomovaných výskumníkov Inštitútu imunológie La Jolla. U jedincov, ktorí majú... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


Nemci, by podľa neho, mali cieli na úplné zastavenie šírenia vírusu. Stálo by ich to, podľa neho, oveľa menej úsilia, ako sa dlhé miesiace trápiť, kým bude zaočkovaný dostatočný počet ľudí.

Drostenov pesimistický scenár je totiž, podľa postoj.sk, takýto: Ak sa v najbližších týždňoch a mesiacoch podarí zaočkovať starých ľudí aj časť rizikových skupín, prirodzene sa vytvorí „obrovský ekonomický, spoločenský, politický a azda aj právny tlak“, aby sa ukončili protipandemické opatrenia. Ale ak sa tak stane, v priebehu krátkeho času sa infikuje oveľa viac ľudí, než si dnes vieme predstaviť, v Nemecku by to už nebolo každým dňom od 20- do 30-tisíc, ale možno až 100-tisíc novonakazených. Ako ďalej objasňuje Drosten, išlo by síce väčšinou o mladších ľudí, lenže ak sa nakazí súčasne veľmi veľa mladých ľudí, oveľa viac než dosiaľ, aj tak to naplní jednotky intenzívnej starostlivosti a bude to stáť veľa životov. „S tým rozdielom, že tentoraz to zasiahne mladších,“ dodáva Drosten.

Kedy sa konečne dostaneme k takejto debate aj na Slovensku?

 

Kedy môžeme očakávať účinky očkovania? Deti si na vakcínu budú musieť počkať
Druhá vlna pandémie udrela na celý svet obrovskou silou. Nemocnice sa trápia ako s nedostatkom personálu, tak s nedostatkom lôžok a respirátorov. Márnice a krematóriá nestíhajú. Jediným východiskom z toho marazmu sú vakcíny. Otázkou je, ako rýchlo... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Diana Zaťková