Úradujúci minister obrany USA označil najmodernejšiu americkú stíhačku F-35 za "kus šrotu"
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Výroba F-35 sa spochybnila. Na lietadle eviduje Pentagon stovky vážnych chýb, z ktorých bol výrobca za celý rok schopný odstrániť iba dve.


Takto sa "vlastní" o F-35 nikdy nevyjadrili. Úradujúci americký minister obrany Christopher Miller usporiadal krátko pred januárovým odchodom z funkcie tlačovú konferenciu, počas ktorej označil stíhačku F-35 piatej generácie za „kus šrotu.“. Prepis udalosti bol zverejnený na webovej stránke Pentagonu. Informuje portál vpk.name.

Miller vyrozprával príbeh svojho rozhovoru s americkým pilotom. Keď sa dôstojník pýtal pilota, s ktorým lietadlom letel, odpovedal, žena F-35. A pilot dodal: Je to kus ...." Minister sa zasmial a povedal: "Nie, vážne, povedz mi niečo o ňom."

Hovorca Pentagonu dodal, že pilot označil stíhačku za „neuveriteľné lietadlo“. Miller zároveň uviedol, že „sme vytvorili monštrum“. Bývalý americký prezident Donald Trump Millera do funkcie vymenoval v novembri 2020, Miller však s príchodom novej administratívy v januári 2021 rezignoval.

F-35B už môže operovať na oceánoch aj bez lietadlovej lode
USS America LHA 6 je viacúčelové plavidlo. Slúži ako základňa pre vrtuľníky, zásobovacia loď, výsadková loď a najnovšie už aj ako lietadlový nosič. Stíhačka F-35B na nej úspešne odskúšala sériu štartov a pristátí. Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Bloomberg 12. januára informoval, že americká vojensko-priemyselná korporácia Lockheed Martin neopravila 871 závad stíhačky F-35, ktoré sa vyskytli už skôr.

Podľa výročnej správy spoločnosť opravila iba dva defekty za rok. Stíhačka F-35 bola vyvinutá a predstavená v apríli 2018, v tom čase bolo zistených 941 porúch. Zistilo sa, že zistené chyby môžu mať vplyv na jej bojaschopnosť, údržbu a plnenie úloh.

Zároveň pokračuje výroba stíhačiek a zodpovedajúci program aktívne podporuje Kongres USA a tím súčasného amerického prezidenta Joe Bidena. Na výrobu F-35 bolo vyčlenených 398 miliárd dolárov, z plánovaných 3 200 lietadiel sa ich už 970 vyrobilo pre potreby USA a ďalších krajín.

Pentagon na neurčito odložil výrobu všetkých stíhacích bombardérov F-35 piatej generácie.

"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Ivan Brožík