Ľudia si vymazávajú svojich priateľov, ktorí sa nechcú testovať alebo očkovať. Nová Cancel kultúra
26 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

Nový trend pseudoliberalizmu, tzv. „cancel culture“ sa šíri po celom svete ako mor a neobišiel ani Slovensko. Najhoršie na tom je však to, že sa rozšíril aj do medziľudských vzťahov. Niektorí ľudia „vymazávajú” svojich priateľov, ktorí majú na koronavírus iný pohľad, či odmietajú sa očkovať alebo testovať



Cancel culture v plnom prúde

„Cancel culture“(v preklade: kultúra rušenia/vymazávania) je typická tým, že ak si niekto dovolí verejne vysloviť iný názor  než je ten oficiálny – liberálny, ktorý prezentujú korporátne médiá a liberálne elity, môže mať vo svojom živote veľké problémy. Typickým dôsledkom je napríklad vyhadzov z práce, opletačky s políciou, alebo cenzúra zo strany sociálnych sietí.
Vymazali aj Trumpa

Absolútnym vrcholom ľadovca sa stala bezprecedentná cenzúra, kedy najväčšie sociálne siete Facebook a Twitter zablokovali účty bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. (Facebook dočasne, Twitter natrvalo). Neskôr sa k nim pridal aj Youtube, kde Trumpovi na týždeň zablokovali zverejňovanie videí.

Mnohí liberáli po celom svete tejto obludnej cenzúre s radosťou tlieskajú. Cenzúre voči Trumpovi zatlieskali aj známi slovenskí liberálni moderátori Branislav Dobšinský (ktorý odišiel z RTVS kvôli údajnej alkoholovej afére, dnes pôsobí na portáli Aktuality.sk) a jeho menovec Branislav Závodský (moderátor politickej diskusnej relácie na rádiu Expres).

Blaha: Sme jediná krajina, kde novinári strážia vládu pred opozíciou
Včerajší deň bol nepochybne zaujímavý na udalosti. Niektoré z nich zhrnul vo svojom najnovšom statuse poslanec Ľuboš Blaha. Čo je však najhoršie, ako sám tvrdí, s covidom musí zostať doma až do konca januára. Má totiž zanesené pľúca. A je z toho... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021

Ľudia ukončujú dlhoročné priateľstvá kvôli názorom na koronavírus

Najhoršie na tom všetkom je však to, že táto kultúra vymazávania sa dostáva aj do medziľudských vzťahov. Ešte donedávna bolo úplne bežné, že ľudia mali medzi sebou priateľské vzťahy aj napriek odlišným politickým či ideologickým názorom.

V poslednej dobe sa však ľudia často uzatvárajú do svojich vlastných názorových bublín a svojich politických či ideologických oponentov nenávidia do špiku kostí.

Najviac sa to prejavilo v súčasnej koronakríze, na ktorú sú rôzne pohľady. Jedni veria oficiálnej mediálnej a politickej línii, ktorá koronavírusom straší verejnosť a požaduje uzatváranie obchodov, druhá skupina ľudí si zas myslí, že Covid nie je až taká hrôzostrašná choroba, pre ktorú by bolo potrebné všetko zatvárať, a tak ničiť ekonomiku.

Verejnoprávna televízia RTVS zverejnila reportáž, podľa ktorej tieto názorové rozpory na Covid zašli až tak ďaleko, že ľudia, ktorí veria oficiálnej línii o nebezpečenstve koronavírusu vymazávajú svojich doterajších priateľov, ktorí majú na koronavírus iný pohľad.

Matovičovi ľudia už rozdávajú zlaté padáky. Tentokrát si na svoje prišiel rektor STU
Slovenská technická univerzita (STU) sa opäť zmieta v škandáloch. Tentokrát si vyhodený rektor prof. Ing. Miroslav Fikara, DrSc. pripíše na účet takmer 34 tis. EUR Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


„Mňa prekvapilo (nepríjemne) koľko intligentných ľudí v mojom okruhu verí konšpiráciám. A to úplne rutinne, akoby to bola samozrejmá vec,“ napísal užívateľ na sociálnej sieti.

Iná komentujúca to vidí rovnako: „Mňa šokovalo, koľko ľudí z mojich známych zdieľa hoaxy.“

Ďalšia žena ozrejmila, ako sa kvôli koronavírusu rozpadli dlhoročné priateľstvá: „Kamarát sa prestal rozprávať s dlhoročným kamarátom a najbližším kolegom, pretože zistil, že ten druhý nielenže odmieta testovanie, ale je tiež zarytý odmietač očkovania.“

Iný muž na sociálnej sieti napísal: „Osekal som priateľov z 1200 na 250.“

Podľa psychologičiek, ktoré v reportáži RTVS dostali priestor, je takéto vymazávanie priateľov v poriadku, keďže najmä v takýchto krízach vraj ľudia priateľov osekávajú a zostávajú len s tými, ktorí majú veľmi podobné názory.

Takéto vytváranie si názorových bublín však môže byť aj škodlivé. Ľudia totiž nepočúvajú iné názory a so svojimi „osekanými“ priateľmi sa len utvrdzujú v tom svojom. Čo môže viesť až k nenávisti voči iným.

Kým obyčajní ľudia sedeli doma, koaliční politici na horách veselo dovolenkovali
Premiéra a jeho dvoch ministrov ani tvrdý lockdown neodradil od toho aby si šli zrelaxovať na horské chaty. A to aj napriek tomu, že bol zakázaný presun ľudí medzi okresmi. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Kto rozoštváva ľudí?

Za takéto rozoštvávanie spoločnosti a rozbíjanie medziľudských vzťahov môžu zrejme aj politické elity, ktoré v súvislosti s Covidom zvažujú zaviesť covid pasy, to znamená, že človek, ktorý sa nedá zaočkovať nebude môcť cestovať a možno sa nebude môcť účastniť ani hromadných podujatí.

Na Slovensku vláda s podobnou diskrimináciou začala už skôr a z ľudí, ktorí neprišli na celoplošné testovanie spravila de facto občanov, ktorí sa nechcú prispôsobiť, ľudí druhej kategórie, ktorí nemôžu ísť do práce ani do prírody.

Takéto kastovanie ľudí na tých „dobrých“ – testovaných a očkovaných a na tých „zlých“ -netestovaných a neočkovaných môže vytvárať u tých „dobrých“ dojem, že sa môžu nad tých „zlých“ povyšovať , vymazávať a dehonestovať ich. A to je cesta do pekla.



MUDr. Marec: Vláda idiotov už po niekoľký raz znásilnia národ a zarobili na tom
Známy bývalý primár z Čadce sa po ďalšom celoplošnom testovaní s novým názvom "skríning" opäť prihlásil prostredníctvom Facebooku o slovo. O testovaní hovorí ako o znásilnení národa a netají sa ani názorom, že vláda na testovaní zarobila a prachy... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Petra Demková