Amerika sa vrátila k diplomacii delových člnov, vyslala flotilu lietadlových lodí do Juhočínskeho mora
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Odpoveď Washingtonu na diplomatickú nótu Pekingu v otázke Taiwanu je jasná. Nie jedna, ale hneď celá flotila lietadlových lodí US Navy zabezpečuje oficiálne v Juhočínskom mori "slobodu plavby".


Po požiadavke Číny na ukončenie akéhokoľvek tlaku na taiwanskú administratívu vyvíjaného americkým ministerstvom zahraničia proti Pekingu vyslalo velenie amerického námorníctva skupinu lietadlových lodí do Juhočínskeho mora. Informuje portál topwar.ru.

Podľa velenia 7. flotily amerického námorníctva sa do Juhočínskeho mora presunula úderná skupina lietadlových lodí na čele s lietadlovou loďou USS Theodora Roosevelta. Zdôrazňuje sa, že zoskupenie „vykonáva plánované nasadenie ako súčasť operácií 7. flotily USA s cieľom zabezpečiť slobodu plavby“.

Lietadlová loď spolu s eskortnými loďami minulú sobotu preplávala cez záliv medzi Filipínami a Taiwanom, v ten istý deň tchaj-pejské úrady oznámili, že čínske lietadlá údajne zasahujú do vzdušného priestoru ostrova. Je potrebné poznamenať, že americké lode sa nachádzali v oblasti dostrelu čínskych nadzvukových protilodných riadených striel, ktoré sa mohli nachádzať v lietadlách vzdušných síl ČĽR.



Americké ministerstvo zahraničia kritizovalo výskyt čínskych lietadiel vo vzdušnom priestore Taiwanu. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price označil tieto činy za ďalší „pokus o zastrašenie susedov“ a uviedol, že spôsobujú obavy americkým úradom. Washington tiež varoval Peking pred dôsledkami „invázie na taiwanskú zónu protivzdušnej obrany“.

Ako dlho bude americká lietadlová flotila v Juhočínskom mori, nie je známe. Zatiaľ nie je jasné, aké budú vzťahy Bidenovej administratívy s Čínou v budúcnosti, ale je nepravdepodobné, že by sa v americkej politike niečo radikálne zmenilo.

Prvá lietadlová loď vyrobená v Číne absolvuje prvé cvičné manévre
Toto je veľký míľnik PLANu ( Námorníctvo ľudovej oslobodeneckej armády ). Ale ide všetko podľa plánu ? Píše nationalinterest.org Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Mário Martinka