Testovať by sa už nemuseli v tridsiatich šiestich okresoch. Ostatné si to musia zopakovať
25 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Čísla, ktoré zaznamenala platforma Data bez pátosu po týždňovom skríningu ukazujú, že Slovensko na tom nie je až tak zle. Prirodzene, červené okresy v skríningu budú musieť pokračovať, ostatné, ak budú chcieť, sa môžu pretestovať tiež.


Slovensko má za sebou prvý týždeň celoplošného skríningu a platforma Data bez pátosu už má aj výsledky z nich. Ako sa ukazuje, vôbec to nie je také zlé ako sa zdá. Tridsaťšesť okresov sa dostalo do zelenej farby, teda mali pozitivitu do 1,25 %. Dva okresy, Rimavská Sobota (1,29 %) a Trnava (1,33) sú na rozhraní. U ostatných okresov sa musí skríning zopakovať.
Najlepší je Tvrdošín a Prešovský kraj, najhoršie Bánovce nad Bebravou a Trnavský kraj

Najlepšie na tom bol okres Tvrdošín, kde bolo 51 pozitívnych a pozitivita bola na úrovni 0,33 %. Najhoršie na tom bol okres Bánovce nad Bebravou, kde mali pozitivitu až 5,88 %, pričom objavili 127 pozitívnych ľudí. Veľmi zle na tom bol aj Stropkov, kde zaznamenali pozitivitu až 5,4 % a zachytili 634 pozitívnych. Tretiu priečku medzi najhoršími obsadil Pezinok s pozitivitou  4,2 % a 306 pozitívnymi.



Z jednotlivých krajov na tom bol najlepšie Prešovský kraj, za ním nasledoval Žilinský kraj, tretí bol Banskobystrický kraj a štvrtý Trenčiansky kraj. Naopak, najhorším krajom bol Trnavský kraj, za ním skončil Bratislavský kra, tretí bol Nitriansky kraj a štvrtý Košický kraj.

Sedemdňová incidencia najhoršie vyšla v okrese Hlohovec, ktorý ju mal na hodnote 51 na 10-tisíc obyvateľov a bol v tomto smere ako jediný čierny.

Exminister zdravotníctva o skríningu: Fiasko a krádež našich peňazí
24 | 01 | 2021 | sefredaktor