Škandál v Nitre: Zaočkovali aj 34-ročnú prednostku okresného úradu za OĽaNO!
25 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Na očkovanie proti COVID-19 sú určené jasné pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať. Zdá sa však, že pod Zoborom sa nimi nie celkom riadia.


Tým, ktorí sa dostali na očkovanie napriek tomu, že na to ešte nemali nárok sa vo verejnosti začalo hovoriť papaláši. Horšie ale je, že pod Zoborom sa medzi takých zaradili niektorí pracovníci okresného úradu, ktorí už boli zaočkovaní. „Je medzi nimi aj prednostka Eva Hajdamárová,“ tvrdia podľa portálu mynitra.sme.sk viaceré zdroje.
Prednostka, ktorú zaočkovali, nie je v prvej línii boja s koronavírusom

Zaočkovať sa tak mala mladá právnička a neúspešná kandidátka do Národnej rady za OĽaNO, ktorá je prednostkou okresného úradu v Nitre od minulého roka. „Ako prednostka je síce šéfkou okresného krízového štábu, no nie je v prvej línii boja s koronavírusom, neprichádza do kontaktu s rizikovými osobami ani infikovanými pacientami,“ kritizovali ľudia, ktorí na očkovanie upozornili. Zaujímavé však bolo, že keď sa jej redaktorka na očkovanie úradníkov pýtala, z jej odpovede sa dalo vyrozumieť, že sa vlastne nič také nestalo, no zaujímal ju zdroj tejto informácie. Spolu s Hajdamárovou mal byť zaočkovaný aj vedúci organizačného odboru na okresnom úrade Ľudovít Hambáleka, ktorý to nepoprel.

„Všetky okresné úrady dostali ešte pred vydaním Vyhlášky č. 10/2021 Z. z. (vyhláška MZ, ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19) od rezortu vnútra mailovú informáciu o spustení on-line formulára, ktorý slúžil k rezervácii termínu na vakcináciu zamestnancov zaradených do kritickej infraštruktúry,“ napísal v stanovisku tlačový odboru ministerstva vnútra. Okresný úrad v Nitre na základe tejto informácie zaslal zoznam zamestnancov kritickej infraštruktúry, „z ktorých bola časť (ešte pred vydaním uvedenej vyhlášky) priebežne, v rámci dostupných termínov zaočkovaná v nemocnici sv. Michala v Bratislave“. Kto zo zamestnancov úradu je zaradený do kritickej infraštruktúry a na základe čoho, sa redaktorka ale už nedozvedela. Či je v poriadku, ak sa očkujú i štátni úradníci rezort zdravotníctva nekomentoval.

Pod Zoborom je kritická situácia s lekármi, testovanie je ohrozené
O problémoch s víkendovým celoplošným testovaním sa toho už napísalo dosť, no situácia, ako zdá, vôbec nie je taká optimistická ako ju niektorí vykresľujú. Informáciu priniesol portál dnes24.sk. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ak by na primátora prišiel rad prenechal by miesto tomu, ktorý ho potrebuje

Pred prijatím spomínanej vyhlášky rezort zdravotníctva zverejnil na webe oznam, podľa ktorého môžu byť v prvej vlne očkovaní aj zamestnanci kritickej infraštruktúry štátu, avšak iba tí, ktorí sú „v možnom priamom kontakte s rizikovou populáciou“. V akom kontakte s rizikovou populáciou sú štátni úradníci z okresného úradu ale nikto nevysvetlil. „Je absurdné, čo sa tu deje a rovnako absurdná je aj reakcia ministerstva vnútra,“ komentoval situáciu človek z miestnej štátnej správy. Členom okresného krízového štábu je spolu s prednostkou napríklad aj nitriansky primátor Marek Hattas. „Nie som zaočkovaný. Nakoľko som prekonal covid, mal by som byť ešte chvíľu imúnny. Ak by aj teda prišiel na mňa rad, tak vakcínu prenechám ľuďom, ktorí to potrebujú viac,“ zareagoval nitriansky primátor.

Prednostka dôrazne odmieta „tvrdenia zverejnené v článku“ a odvoláva sa na vyjadrenie ministerstva vnútra, podľa ktorého všetky okresné úrady, vrátane nitrianskeho, dostali informáciu o možnosti registrácie zamestnancov na vakcináciu ešte pred vydaním vyhlášky MZ č. 10/2021. Podľa nej Okresný úrad v Nitre zaslal požadovaný zoznam kľúčových zamestnancov kritickej infraštruktúry. Následne im bol pridelený termín na očkovanie, to všetko v čase pred vydaním spomínanej vyhlášky. „Zásadne sa ohradzujem proti obvineniam z papalášizmu. V žiadnom prípade sa nezakladajú na pravde a je nevyhnutné mať na zreteli aj alarmujúcu pandemickú situáciu posledných týždňov v Nitre. Ako predsedníčka krízového štábu na okresnom úrade v Nitre a predsedníčka bezpečnostnej rady okresu a kraja môžem túto situáciu riešiť a pomáhať ľuďom, len keď nebudem ja, ani kľúčoví zamestnanci okresného úradu, v karanténe a nebudeme predstavovať riziko nákazy pre ostatných,“ uviedla na svoju obranu prednostka.

V Nitre platí od pondelka prísnejší lockdown
V okrese Nitra platí od pondelka 5.00 h prísnejší zákaz vychádzania. Dôvodom je kritická pandemická situácia. Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR