Antigénové testovanie je sabaklam o tom, že situácia je dobrá. Je oveľa horšia, konštatujú Dáta bez pátosu
25 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Antigénové masívne testovanie na Slovensku nám kompletne rozhasilo kvalitu dát, z ktorých počítame na Slovensku incidenciu. Či už 7 dňovú, alebo 14 dňovú. Skutočný stav je oveľa horší, ako sú oficiálne údaje.


"V princípe to niekoľko týždňov vyzeralo príliš dobre oproti tomu, čo sme videli a stále vidíme v nemocniciach." Píše dátový odborník Jakub Tillinger z Dáta bez pátosu na sociálnej sieti.




Reprofoto status FB (Jakub Tillinger)

"Údaje, ktoré vykazujeme na štátnej úrovni ako incidenciu z PCR a z toho hovoríme o incidenčných krivkách, môžeme chtiac či nechtiac skresliť antigénnym testovaním."


"Keď dáme do pomeru naše PCR testovanie s Českou republikou a pozrieme sa na stav pacientov v nemocniciach, tak nám vychádza, že v skutočnosti sme nemali týždeň až dva dozadu 19 000 až 20 000 pozitívnych, ale ak by sme to dopočítali, tak reálne ich bolo okolo 43 000. To znamená, že v 7 dňovom priemere sme 7 až 14 dní dozadu neboli na 2 700 až 2 800 PCR pozitívnych, ale až okolo 6 100. " Pripomína a varuje Tillinger.


Má pre to nasledujúce vysvetlenie: "Poviete si, že veď to je jasné, veľa ľudí išlo na AG testy. Ale ani to nie je celkom pravda. Skrátka je celkom zrejmé, že je tu štatisticky významná časť obyvateľstva, ktorá sa buď zámerne vyhýba testovaniu alebo je pre nich príliš ďaleko a nevieme o nich ani z AG a ani z PCR testovania. Tak či tak ale skončia v nemocnici."


Dátový odborník odporúča k číslam, ktoré sa prezentujú z PCR testovania pridať koeficient x2,2 na výpočet reálnej incidencie.


Slovenskí matematici naložili vláde. "Neschopnosť práce s dátami, žiadna analýza a zlé závery
Vedci a matematici už nejaký čas spravujú stránku Dáta bez pátosu. Pred pár dňami predstavili novú analýzu dát a zhodnotili prácu vlády v súvislosti so zvládaním situácie na Slovensku po 4. kole testovania. „Sme babráci! A doplatíme na to všetci.“... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Petra Demková

"Chcem upozorniť na to, že keď som si včera prichystal porovnanie situácie v Európe z parametru SERIOUS/CRITICAL v prepočte na obyvateľstvo daného štátu (mini štátiky a malé štáty pod 1 000 000 obyvateľov som vynechal) a vyrobil tabuľku zoradenú podľa hodnoty ppm (parts per million), tak vidíte, že Slovensko je suverénne najzasiahnutejšou krajinou v Európe." Píše jakub Tillinger a argumentuje prehľadnou tabuľkou.




Reprofoto status FB (@Jakub Tillinger)

"Až za nami sú Česká republika, Slovinsko, Španielsko a Portugalsko. Domnievam sa, že tento údaj má najvyššiu výpovednú hodnotu o skutočnom stave epidémie v tej ktorej krajine. "


Autor statusu pripomína, že "kým nám neklesne tento ukazovateľ významne dole, akékoľvek úvahy o otváraní, či uvoľňovaní čohokoľvek, by boli predčasné a nezodpovedné. Preto nabádam k ostražitosti a zodpovednosti aj zodpovedných za uvoľňovanie po ďalšom kole celonárodného "skríningu"."


"Nejdem už ani rozprávať o falošnej negativite antigénov, len odporúčam tým, ktorí sa musia testovať kvôli tomu, že musia chodiť fyzicky do práce v nasledujúcich týždňoch, aby sa dávali AG testovať každé 3-4 dni, resp. využili to, že štát ponúka každému PCR test 2x mesačne zdarma."


A aby sme to zas nevideli na záver tak čierno, Tillinger pridal do statusu aj dobrú správu:  "Javí sa, že sme v hospitalizáciách dosiahli na vrchol a že postupne by sa mal začať zlepšovať stav aj u kritických prípadov spoluobčanov, ktorí potrebovali JIS, resp. UPV. Som rád, že som v diskusii s pani doktorkou Kristínou Visolajskou poskytol veľmi presnú predikciu pred takmer 3 týždňami. Odhadoval som, že na vrchole bude 600 spoluobčanov potrebovať JIS/UPV a samotné UPV som odhadol na 328. Výsledok z predvčerajška, ktorý bol zrejme absolútnym vrcholom, je 579 kritických prípadov, z toho 328 ľudí na UPV. Za včera sme na 321."


Analytici odhovárajú premiéra od plošného testovania. „Viac ľudí nakazíte,“ vravia smutne
Premiér ide za plošným skríningom hlava nehlava. Iniciatíva Dáta bez pátosu ho ale upozorňuje, že toto nie je tá správna cesta. Ba práve naopak. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.