Srbi žalujú NATO za rádioaktívne bomby z roku 1999
23 | 01 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 23/01/2021

Obyvatelia Srbska, ktorí sa stali obeťami bombových útokov s použitím ochudobneného uránu v roku 1999, podávajú žaloby na NATO. V prípade úspechu na srbských vyšších súdoch sa bude musieť rozsudkami zaoberať i veliteľstvo NATO. Uviedol Aif.ru.

Podľa agentúry RIA Novosti právnik Srdžan Aleksič zhromažďuje dôkazy už niekoľko rokov. Na ich základe teraz mohol prvýkrát vzniesť obvinenia jednotlivcov proti NATO. Ide o zabitých alebo chorých v dôsledku bombardovania. Podľa právnika boli 20. januára 2021 žaloby vznesené na Vyšších súdoch v Belehrade, Novom Sade, Vrane a ďalších dvoch mestách.

Aleksič sa opiera o rozhodnutie Okresného súdu v Belehrade z roku 2001. Ním boli vodcovia NATO uznaní vinnými z vojnových zločinov proti obyvateľstvu Srbska. Verí, že tento rozsudok pomôže pri kladných verdiktoch aj v týchto prípadoch. Ak bude na Vyššom súde v Belehrade úspešný, pošle právnik oficiálne oznámenie na veliteľstvo NATO. Severoatlantická aliancia bude musieť na žiadosť odpovedať do 30 dní.

Ozbrojená konfrontácia albánskych separatistov z Kosovskej oslobodzovacej armády a srbskej armády spolu s políciu v roku 1999 viedla napokon k bombardovaniu Juhoslávie silami NATO. Pričom bez súhlasu Rady bezpečnosti OSN. Podľa srbských úradov to viedlo k smrti 2 500 ľudí, z toho 89 detí. Ďalších 12,5 tisíc bolo zranených.

Presne 24. marca 2019 uplynie 20 rokov od začiatku vojenskej operácie NATO proti Juhoslovanskej zväzovej republike. Trvala 78 dní. Zástupcovia NATO naďalej považujú bombardovanie Juhoslávie v marci 1999 za zákonné a nevyhnutné. Dôvodom operácie „Spojenecká sila“ malo byť údajné nebezpečenstvo humanitárnej katastrofy v Kosove.