Po záhadnej smrti generála Lučanského v Prešove sa vo väznici v Ilave obesil 33-ročný väzeň
23 | 01 | 2021 I editor01hd
V ilavskej väznici sa na toalete obesil 33-ročný väzeň, odsúdený pre trestný čin výtržníctva. K incidentu došlo 18. januára 2021, ide o prvý prípad samovraždy vo väzení v tomto roku, informuje portál ereport.sk.

„Potvrdzujeme, že dňa 18. januára 2021 v skorých ranných hodinách došlo v ústave Ilava k samovražde 33-ročného odsúdeného obesením v priestore toalety,” uviedla riaditeľka odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková. Dozorcovia sa väzňa po objavení snažili zachrániť. „Bezprostredne po zistení mimoriadnej udalosti mu bola väzenským personálom poskytnutá neodkladná prvá pomoc a privolaná rýchla zdravotná pomoc,” vyhlásila.

Muž bol odsúdený za spáchanie trestného činu výtržníctva a bol zaradený do ústavu so stredným stupňom stráženia. „Ide o prvú samovraždu v roku 2021 v rámci všetkých ústavov Slovenska,” skonštatovala a dodala, že vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebude poskytovať bližšie informácie, uvádza ereport.sk.

„Nie je možné stopercentne zabrániť takémuto konaniu, ak sa raz niekto rozhodne vziať si život. Avšak robíme všetko pre to, aby sme tomu zabránili, či už kontaktom s odborníkmi alebo pravidelným kontrolovaním,” píše sa na stránke ZVJS.

Generál Lučanský prežil posledné dni života v podmienkach románového Monte Christa
Toto žiadna vyšetrovacia komisia nezverejní. Obraz podmienok, v akých "žijú" väzni v kolúznej väzbe na Slovensku v treťom tisícročí si netrúfol ani len načrtnúť Alexandre Dumas vo svojom slávnom románe. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Za rok 2020 eviduje ZVJS v rámci všetkých ústavov 40 pokusov o samovraždu a 4 dokonané skutky. Rok predtým to bolo 27 pokusov a taktiež štyri samovraždy. „Nie sú úplne výnimkou v rámci väzenstva na Slovensku, ale aj v rámci ostatných krajín. Väzenské prostredie vytvára určité stresové situácie najmä z pohľadu, že je človek zrazu medzi štyrmi stenami, úplne má obmedzený kontakt", priblížil koncom minulého roka bývalý generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan, ktorý po tom smrti generála Lučanského odstúpil.

Keby Lučanský spáchal samovraždu, jeho rodina by si nenajímala Radačovského
Prečo médiá odvádzajú pozornosť pri dokumente o Lučanského pobyte v Bystrici? Radačovský: Keby jeho rodina verila, že spáchal samovraždu, asi by nechcela, aby som ich zastupoval, hovorí vo videu Radačovský Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta