Neférové a nečestné! Také sú podľa odborníkov kroky vlády, ktorých už majú plné zuby
21 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Už toho majú dosť. Proti súčasnej vláde Igora Matoviča sa opäť stavajú aj odborníci z prostredia justície a práva. Tentokrát je dôvodom zneužívanie pandémie koronavírusu.


Už po druhý raz sa postavili proti súčasnej vláde odborníci z prostredia justície a práva. Tentokrát chcú poukázať na možné zneužívanie pandémie koronavírusu na presadzovanie zákonov, ktoré, podľa nich, s núdzovým stavom nesúvisia. Počas prijímania protipandemických opatrení podľa odborníkov dochádza aj k neodôvodneným zásahom do ľudských práv, informuje portál 1.pluska.sk.
Dochádza k ústavným zmenám, ktoré s núdzovým stavom vôbec nesúvisia

Pod výzvu sa už podpísalo 168 signatárov, vrátane renomovaných a známych mien. Sudcovia, advokáti a príslušníci ďalších právnických profesií vo svojej výzve sformulovali výhrady k viacerým udalostiam, ku ktorým došlo, a ktoré majú mať za následok porušovanie princípov právneho štátu. „Dochádza k ústavným zmenám, ktoré vôbec s núdzovým stavom nesúvisia a v rámci ktorých parlament obral Ústavný súd o významnú právomoc preskúmavať súlad ústavných zákonov, vysvetľuje Marica Pirošíková, advokátka a bývalá dlhoročná zástupkyňa Slovenska pre Európsky súd pre ľudské práva. Za extrémne riskantné považujú aj využívanie skrátených legislatívnych konaní, pričom v roku 2020 ich bolo takto prijatých viac ako 60. „Ignorujú sa pravidlá legislatívneho procesu,“ vraví vysokoškolský pedagóg Branislav Fábry.

Zo sudcov sa k výzve pripojila aj členka súdnej rady Marcela Kosová: „Kroky výkonnej a zákonodarnej moci majú cez súdnictvo negatívny dosah na občanov.Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány síce pod výzvou podpísaný nie je, no je s ňou stotožnený: „Obsah tejto výzvy mi je veľmi blízky. Právne úpravy v skrátenom legislatívnom konaní v rámci núdzového stavu, ktoré ovplyvnia životy ľudí na desaťročia, sú hlavná nehoráznosť.K výzve sa pripojilo celkovo 66 sudcov vrátane troch sudkýň Najvyššieho súdu ako aj Pavla Juhása, ktorý je predsedom senátu súdu v prípade objednávky vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko. Svoj podpis dal i sudca Branislav Harabin riešiaci prípad Gatex Mariana Kočnera. Medzi signatármi je 90 právnikov vrátane Jána Čarnogurského, Štefana Neszméryho, obhajcu Aleny Zsuzsovej, a za akademickú obec je podpísaný aj bývalý elitný vyšetrovateľ Jaroslav Ivor.

Odborníci Matovičovi: Neotierajte si o nás hubu a vakcinačného plánu sa ani nechytajte
13 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová

Pri celoplošnom testovaní vláda absolútne ignoruje hlasy odborníkov

Podľa Marice Pirošíkovej je najväčším problémom to, že opatrenia sa prijímajú celoplošne bez ohľadu na významné regionálne rozdiely v počte nakazených. „Pokiaľ ide o súčasné celoplošné testovanie poukazujem na absolútne ignorovanie hlasu odborníkov, ktorí upozorňujú na plytvanie ľudskými zdrojmi a ohrozenie verejného zdravia,“ vraví Pirošíková a vládu odkazuje v tomto ohľade na upozornenia odborníkov, že združovanie ľudí pri čakaní na odber pri plošnom testovaní je rizikové pre šírenie vírusu, pretože tu už cirkuluje oveľa infekčnejší britský variant. Aj preto odborníci odporúčajú testovať len v miestach s najvyšším výskytom, rizikových prevádzkach, či strategických podnikoch.

Čo je ale podľa odborníkov najhoršie, protipandemické opatrenia sa vláde často vymykajú spod kontroly. Zákaz vychádzania bol na Slovensku do 24. januára a novými opatreniami bol zákaz vychádzania nariadený od 27. januára čo znamená, že dva dni ostali niekde vo vzduchoprázdne. „Na základe jedného rokujúceho sa jednoducho posunul termín, aby mali ľudia dlhší čas na pretestovanie,“ snažil sa vysvetliť chybu minister obrany Jaroslav Naď, ktorý navyše tvrdil, že túto skutočnosť si všetci uvedomili už v nedeľu, ale nechceli pre to posúvať tlačovú konferenciu na neskôr, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

Slovensko prestáva byť právnym štátom! Vyhlásilo 140 sudcov a advokátov
Sudcovia, advokáti a ďalšie právnické kapacity uverejnili výzvu, ktorou upozornili na porušovanie princípov právneho štátu na Slovensku. Dokument podpísalo dovedna 140 právnikov. Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.