USA a Rusko - nepriatelia na Zemi, ale priatelia vo vesmíre
20 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Na Zemi možno hrozí nová studená vojna, ale vo vesmíre sa Rusko a USA k sebe správajú priateľsky. Americkí astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) darovali jedlo svojim ruským kolegom, informuje portál RT.




Kozmická loď Progress MS-16, ktorá mala byť vypustená 11. decembra, mala priniesť prídely jedla ruským kozmonautom umiestneným na ISS. Jej oneskorenie do 15. februára podnietilo Američanov k tomu, aby sa rozdelili o časť svojho jedla s ruskými kolegami.

Alexander Agureev, vedúci výživy na Ruskej akadémii Sciences Institute of Biomedical Problems, vysvetlil, že keď si uvedomili problém začali s Američanmi jednať: "Keď sme sa opýtali Američanov na dodanie našich dávok na ich kozmickú loď, povedali nám, že už majú dosť veľkú zásobu jedla a naši kozmonauti by to mali využiť." Agureev dodal, že USA poskytli jedlo zadarmo.

Podľa Sergeja Ryzhikova, veliteľa súčasnej misie ISS, dali Američania Rusom okolo 13 kontajnerov plných prídelov potravín. ISS v súčasnosti obýva sedem kozmonautov - dvaja z Ruska, štyria z USA a jeden z Japonska.

Trump omilostil desiatky ľudí vrátane svojho exporadcu Bannona
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump sa na záver svojho pôsobenia v úrade rozhodol udeliť milosť alebo zmierniť trest takmer 150 ľuďom vrátane svojho bývalého poradcu Stevea Bannona. Informovali o tom v stredu agentúry AP a AFP. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | tasr