Smatana: Britská mutácia je dominantná a to je vynikajúca správa. Vieme, prečo opatrenia nefungujú
20 | 01 | 2021 I Michal Filek

Analytik Martin Smatana hovorí, že britská mutácia koronavírusu sa stala v Trenčíne dominantnou len v priebehu mesiaca. A to je vraj vynikajúca správa. Prečo? Napísal o tom na svojom facebooku. 


 

"Podľa analýz Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, britská mutácia tvorila 57 % pozitívnych prípadov z decembrového plošného testovania v Trenčíne! Prvý prípad bol zachytený už 14.11.2020 a len mesiac mu stačil na to aby sa stal dominantnou mutáciou v Trenčíne. Toto sú vynikajúce správy. Prečo?" píše Smatana.





 

A hneď ponúka odpovede. Až do zverejnenia tejto informácie totiž vedci pracovali s dvoma hypotézami.




"Prvá bola tá, že tu anglická mutácia ešte nie je rozšírená. To, že nám lockdown nezaberá tak rýchlo ako sme videli v iných krajinách a ako sme očakávali by v tejto hypotéze znamenalo, že ľudia sú nezodpovední, nedodržujú pravidlá, alebo máme zle nastavené opatrenia. Toto v praxi najviac nahrávalo potrebe plošného testovania - lebo by to preukazovalo, že proste lockdown už nie je riešenie," hovorí.





RTVS sa verejne ospravedlňuje za zneuctenie Milana Lučanského v relácii Pumpa
Relácia Pumpa sa, v rámci žánru politickej satiry, vždy venuje aktuálnym udalostiam a témam rezonujúcim v spoločnosti. Z hľadiska aktuálnosti sú do relácie pozývaní aj hostia z rôznych oblastí spoločenského života. Hostia, ktorí prijmú pozvanie na... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Timotej Dudka





Smatana pokračuje: "Ak by sa potvrdilo, že tu mutáciu máme a pomalší efekt lockdownu je spôsobený tým, že vírus je o desiatky percent infekčnejší, tak by to bolo dobré znamenie, nakoľko vieme, že opatrenia ho vedia udržať, len musíme prerobiť hygienické štandardy a ich sprísniť. Vedeli by sme teda, že to je cesta, len treba "zatlačiť"."






Plošné testovanie v Trenčíne bolo 19 - 20.12.2020. Je teda veľká pravdepodobnosť, že dnes to je dominantnou formou už na celom Slovensku.






"Treba preto nutne zvážiť aktualizáciu opatrení (napr. 2 m rady, definíciu úzkeho kontaktu či samotný semafor) a výrazne navýšiť epidemiologické štandardy pred nastávajúcimi masovými testovaniami, aby sme nimi nerozšírili vírus ešte viac. Verím, že PCR testy ktoré vedia rozlíšiť mutáciu sa taktiež stanú štandardným diagnostickým nástrojom a spoločne to zvládneme..." dodal Smatana.










Na záver analytik dodal: "Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a pochopiteľne ma neteší to že tu máme agresívnejšiu formu vírusu. Teší ma to, že lepšie vieme prečo opatrenia nefungujú ako sa čakalo a vieme čo ďalej s tým, aby sa to "opravilo"..."







Odkaz na ÚVZ:





Matovič sa bojí Sulíka, ktorý má vraj sľúbenú polovicu poslancov Za ľudí a mohol by položiť vládu
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) vyhlásil, že SaS by mohla rozbiť koalíciu prostredníctvom vnútornej nejednotnosti strany Za ľudí. Priznal tiež, že minister hospodárstva Richard Sulík nakúpil antigénové testy od „dopredu vybranej... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Gabriel Matta