RTVS sa verejne ospravedlňuje za zneuctenie Milana Lučanského v relácii Pumpa
20 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Relácia Pumpa sa, v rámci žánru politickej satiry, vždy venuje aktuálnym udalostiam a témam rezonujúcim v spoločnosti. Z hľadiska aktuálnosti sú do relácie pozývaní aj hostia z rôznych oblastí spoločenského života. Hostia, ktorí prijmú pozvanie na účinkovanie v relácii, majú vždy vopred k dispozícii scenár. Výnimkou nebola ani ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, píše RTVS.


RTVS sa verejne ospravedlnilo za zneuctenie pamiatky zosnulého generála Milana Lučanského v relácii Pumpa. Hoci sú diváci na drsnú politickú satiru zvyknutí, žarty Michala Kubovčíka a Dana Heribana neprijali veľmi kladne.

Ministerka spravodlivosti prijala pozvanie do Pumpy v dojme, že odľahčene odpovie na rôzne aktuálne témy v politickom dianí. Kubovčík a Heriban však takmer ihneď nahodili tému "samovražda Milana Lučanského".

S generálom Lučanským sa v Matovičovej Trnave spolu s ľuďmi lúčili aj policajti
08 | 01 | 2021 | editor01hd


„Spravodlivosť nosí šatku cez oči, čiže je slepá. A je to pravda, lebo pri tom prvom Lučanského úraze si tá spravodlivosť nevšimla, že sa niečo deje?” začal Kubovčík. „Ale však on povedal, že to bola nehoda, môj zlatý,” doplnil ho jeho kolega Heriban, na čo ministerka reagovala slovami: „Toto je taká smutná vec, ja o tom už nerada rozprávam, keď nemusím. Prvé zranenie bolo jeho vlastné, nakoniec to povedal sám, a v druhom prípade to už bola samovražda. Takto to zo všetkého vychádza.”

„Dobre, ale čo si myslíte, veď asi musel mať za ušami, nie? Asi sa niečoho bál, keď to urobil alebo čo…” vypytoval sa Heriban, na čo Holíková reagovala slovami, že už ide o "špekulácie".



Potom si však ministerku riadne podali: „Viete, vy pôsobíte na tých tlačovkách ako strašidlo. Vy vyprávate ako telegraf, tatatatáá, trošičku sa usmejte,” žartoval Heriban bez úcty k žene. „Len niečo urobte s tými vlasmi. Vyzeráte ako nejaká teta a vy ste predsa mladá baba,” urazili ministerku, ktorú pri odchode zastavil herec Tibor Vokoun so slovami: „Pani ministerka, mňa len strašne se*ie, že niektorí ľudia majú toho Lučanského za hrdinu,” na čo Holíková reagovala slovami: „No Kuciak ani Palach to nebol," odvysielalo RTVS, za čo sa aj patrične ospravedlnili.

„K aktuálnym témam patrí aj tragická udalosť smrti generála Milana Lučanského. RTVS si uvedomuje, že táto udalosť polarizuje spoločnosť a tento fakt bol znázornený aj ústrednými postavami seriálu, ktoré reprezentovali oba názorové póly. Téma bola hereckými protagonistami prezentovaná argumentačne vyvážene. Úmyslom RTVS nebolo v žiadnom prípade dehonestovať osobu generála Milana Lučanského ani jeho tragické úmrtie. RTVS sa ospravedlňuje divákom, ktorých sa vyjadrenia, ktoré odzneli v sobotnej epizóde, dotkli,” píše RTVS vo svojom stanovisku.

Bývalý šéf českej polície Šlachta: Samovražda Lučanského ma prekvapila, poslanci nič nevyšetria
Spolupráca s Milanom Lučanským bola podľa bývalého šéfa českej polície Roberta Šlachtu vždy na profesionálnej úrovni. Zatknutie kvôli korupcii aj následná správa o samovražde ho zaskočili. Rozhovor priniesol portál Lidovky. Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Timotej Dudka