Muž ponúka mestu 70 miliónov dolárov, ak mu pomôže získať späť zo skládky jeho bitcoinový poklad
20 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Britský pracovník v oblasti IT James Howells údajne ponúka 25-percentné nálezné svojho strateného majetku waleskému mestu Newport. Ak mu umožní vykopať skládku, kde v roku 2013 vyhodil pevný disk obsahujúci bitcoinový poklad, informuje portál Breitbart.


Jeho bitcoiny majú v súčasných cenách hodnotu asi 275 miliónov dolárov, čo znamená, že mesto by mohlo prísť k viac ako 70 miliónov dolárov. Samozrejme, ak sa nájde pevný disk, ktorý Howells kedysi na skládku vyhodil.


Business Insider uvádza, že v roku 2013 Howells vyhodil pevný disk obsahujúci digitálnu peňaženku s približne 7 500 bitcoinami. V tom čase bola kryptomena relatívne bezcenná, ale dnes má jeden bitcoin hodnotu zhruba 37 000 dolárov.

Hodnota Howellsovej vyhodenej peňaženky má teda teraz hodnotu okolo 275 miliónov dolárov. Howells ponúkol mestskej rade vo waleskom Newporte 25-percentné odškodné, ak mu umožní vykopať skládku, kde je pevný disk vyhodený.

TAGESSCHAU:  Slováci bez negatívneho testu musia zostať doma
Slovensko štartuje nové kolo masového testovania na koronavírus. Kto bude mať test negatívny, zákaz vychádzania sa ho netýka. Ostatní musia zostať doma, píše Kilian Kirchgeßner na nemeckom portáli tagesschau.de. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Howells pre CNN povedal: „Ponúkol som 25% alebo 52,5 milióna libier mestu Newport, ak nájdem a získam späť bitcoiny,“ ale dodal: „Bohužiaľ ponuku odmietli a nebudú so mnou o tejto veci viesť ani osobnú diskusiu.“

Hovorkyňa mestskej rady v Newporte vo svojom vyhlásení pre CNN uviedla, že mestu nebolo dovolené vykopať lokalitu. "Rada už viackrát povedala pánovi Howellsovi, že výkop nie je možný na základe nášho licenčného povolenia a samotný výkop by mal obrovský vplyv na životné prostredie v okolí," uviedla.

"Náklady na vykopanie skládky, uskladnenie a spracovanie odpadu by mohli dosiahnuť milióny libier - bez akejkoľvek záruky, že sa niečo po rokoch nájde."

Krajiny EÚ by mali zaočkovať 70 percent dospelej populácie do konca augusta
19 | 01 | 2021 | sefredaktor