Kvôli Covidu múzeum ani netušilo, že im chýba kópia diela Leonarda da Vinciho
20 | 01 | 2021 I Diana Zaťková



Talianska polícia našla v neapolskom byte 500 rokov starú kópiu diela Leonarda da Vinciho Salvator Mundi a vrátila ju do múzea. To ani netušilo, že obraz niekto ukradol, informuje Guardian.









Policajti uviedli, že v pondelok zatkli 36-ročného majiteľa bytu pre podozrenie z prechovávania ukradnutého tovaru po tom, ako bol obraz nájdený v skrini jeho spálne.


Obraz, ktorý zobrazuje Ježiša Krista so zdvihnutou rukou v požehnaní a drží krištáľovú guľu, je súčasťou zbierky Dómu San Domenico Maggiore v Neapole.


Je to kópia Leonardovho diela, ktorá sa v roku 2017 stala najdrahšou maľbou, aká sa kedy predala. Na aukcii Christie's sa jej cena vyšplhala na 450 miliónov dolárov.


Exodus: Státisíce ľudí opúšťajú Britániu
Podľa najnovšej štúdie státisíce ľudí kvôli hospodárskym problémom počas koronakrízy ukázali Británii chrbát. Z krajiny odchádzajú najmä tí, ktorí sa tam nenarodili. Ako konštatujú odborníci z Economic Statistics Centre of Excellence v Londýne,... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Múzeum však bolo mesiace zatvorené kvôli obmedzeniam koronavírusom a nikto nehlásil, že by niečo chýbalo. "Obraz bol nájdený vďaka brilantnej a usilovnej policajnej akcii," uviedol neapolský prokurátor Giovanni Melillo.


"V tejto veci nedošlo k nijakej sťažnosti. Kontaktovali sme priora, ktorý si nebol vedomý zmiznutia obrazu. Miestnosť, kde sa obraz nachádzal, nebola otvorená tri mesiace."


Olejomaľba pochádza zo začiatku 15. storočia a je považovaná za dielo umelca Giacoma Alibrandiho. Polícia teraz vyšetruje, ako k odcudzeniu došlo, pretože po vlámaní nebolo ani stopy.  "Ktokoľvek si obraz vzal, chcel ho a je pravdepodobné, že išlo o krádež na objednávku organizácie pôsobiacej v medzinárodnom obchode s umením," dodal Melillo.


Online výučba deti poznamená, telocvik potrebujú aj kvôli imunite, varuje fyzioterapeut
Jednou z hlavných zbraní voči stresu je humor, stres je však taktiež potrebný, pretože nás posilňuje, upozorňuje český fyzioterapeut Pavel Kolář. Ten tvrdí, že online výučba detí na nich bude mať v budúcnosti negatívny vplyv, píše Česká... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Timotej Dudka