Zastavme korupciu: Vicepremiér Holý sa opäť zatajuje. Buď porušil pravidlá, alebo Britov zavádzal
19 | 01 | 2021 I Petra Demková

Vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) si vybavil výnimku, aby po návrate zo súkromnej návštevy v Anglicku nemusel ísť ani do karantény, ani na test. V Británii však neabsolvoval povinnú 10-dňovú karanténu a negatívny test nikomu neukázal. Nie je jasné, či si aj v Anglicku vybavil výnimku. Na otázky totiž neodpovedá, hlási nadácia Zastavme korupciu.  


Štefan Holý, ktorý cestuje do Veľkej Británie za rodinou, sa v decembri vrátil na Slovensko bez testu a nešiel do karantény. Umožnila mu to výnimka hlavného hygienika. Mlčí, či podobnú využil aj pri vstupe do Británie. Holý bol neskôr pozitívne testovaný na COVID-19, po ňom aj viacerí členovia vlády,“ informuje mimovládka.

Úctyhodný počet: Holý ukázal svoju výnimku z lockdownu, spolu ich bolo udelených takmer 9 tisíc!
11 | 01 | 2021 | sefredaktor


Nadácia zistila aj ďalšie skutočnosti. Boris Kollár v nedeľu v diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že Holý neporušil žiadne pravidlá. „To je vďaka papalášskej výnimke skutočne pravda. Avšak len pri návrate na Slovensko,“ zdôrazňujú autori textu.

„Termíny Holého návštev v Británii naznačujú, že 10-dňovú karanténu tam absolvovať nestihol. Oficiálne Holý dostal výnimku pri vstupe naspäť na Slovensko v dátumoch 20. a 27. novembra, 4., 11. a 18. decembra. Jednu výnimku dostal aj 8. januára v tomto roku. Žiadosť o ňu však stiahol. Nepotreboval ju, nakoľko už prekonal COVID,“ informuje nadácia.

„Holý nedokázal predložiť negatívny test,“ pripomínajú pracovníci nadácie. „Ostáva teda len možnosť, že porušil pravidlá alebo do Británie cestoval na výnimku. Na tú však nemal nárok, keďže jeho cesty nemali pracovný charakter,“ píše sa v stanovisku.

Pravidlá v Británii sú také, že pred cestou musia upozorniť na prichádzajúceho do krajiny úrady domovského štátu britský Úrad pre zahraničie, Spoločenstvo národov a rozvoj (FCDO). „Ten následne zariadi potvrdenie o výnimke, ktorým sa politik preukazuje pri vstupe do krajiny. Potom nie je potrebné ani nechať sa pretestovať. Ak by si Holý uplatnil túto výnimku, zavádzal by britskú stranu, pretože cestoval súkromne, nie pracovne,“ upozorňuje nadácia.

Dostať sa k relevantným informáciám, je však na Slovensku očividne ťažké. „Či od Británie výnimku pre vicepremiéra Slovensko žiadalo, sme sa nedozvedeli,“ sťažujú sa pracovníci nadácie. „Úrad vlády na naše otázky neodpovedal a vicepremiér nás odignoroval,“ sťažujú sa.

„Ministerstvo zahraničných vecí na viaceré otázky, či má informácie o prípadnej výnimke a či pri jej vybavovaní zohráva naša diplomacia nejakú úlohu, odpovedalo stručne: MZV výnimky neudeľuje,” informuje nadácia.

Pellegrini: Holý vyzýval ľudí, aby necestovali, ale sám požiadal o papalášsku výnimku
18 | 01 | 2021 | editor01hd


„Úplne v poriadku však nebola ani Holého výnimka pri návrate na Slovensko,“ upozorňujú autori. „Tie udeľuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ),“ zistili pracovníci nadácie. Podľa štátneho webu tak urobí len v nevyhnutných prípadoch na základe odôvodnenej písomnej žiadosti člena vlády. Zoznam výnimiek ÚVZ nezverejnil, aj keď sám premiér Igor Matovič sa vyjadril, že by to mohol urobiť.

Holý si však napriek všetkému stále očividne nemyslí, že sa nemusí k ničomu vyjadrovať. Nadácii neodpovedal, či išiel v Británii na test, prípadne do karantény. „Od minulého týždňa nereagoval na otázky zaslané mailom cez tlačové oddelenie. Mobil nedvihol, napísal, že mu máme poslať SMS, na ktorú rovnako neodpovedal. Opakované telefonické aj mailové pokusy o kontakt, zostali bez odozvy,“ informuje nadácia Zastavme korupciu.

Raši: Vicepremiér Holý nakazil ministrov a tí ďalších ľudí. Niektorí skončili na pravde božej
Poslanec Hlasu Richard Raši sa pustil do vicepremiéra Štefana Holého. V čase, keď sa stovky pracujúcich Slovákov nemohli dostať z Británie na Slovensko, Holý priletel z ostrovov domov bez toho, aby mal test na Covid-19, píše na sociálnej... Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Ivan Brožík