Šok v košickej nemocnici - na očkovanie neprišlo 85 ľudí z objednaných
19 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.
Vakcinačné centrum košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura otvorili iba v pondelok 18. 1. a už v ňom zaznamenali viaceré prípady, keď sa objednaní ľudia na očkovanie nedostavili. V prvý deň malo prísť na očkovanie približne 400 ľudí, lenže až 85 z nich napriek objednaniu neprišlo, informuje portál cas.sk.

„Ani sa nečudujem keď sa dozvedeli, že v Nórsku po očkovaní zomrelo 23 ľudí,“ okomentoval v statuse na sociálnej sieti známy odporca vládnych opatrení v boji s pandémiou doktor Peter Lipták.

„V pondelok sme teda v rámci nášho vakcinačného centra zaočkovali viac ako 320 obyvateľov. Chceli by sme však poprosiť obyvateľov, ak sú objednaní na vakcináciu a nemajú zdravotnú kontraindikáciu, aby prišli na toto očkovanie, aby nezaberali miesto pre iného človeka, ktorý má takisto ochorenia, vysoký vek a patrí do rizikovej skupiny. Takýto občan, ktorý nepríde, môže zaberať miesto i pre zdravotníka či iného zamestnanca, ktorý pôsobí v kritickej infraštruktúre,“ upozornil výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Martin Paulo.



V košickej nemocnici začali s očkovaním ešte vlani 27. decembra, a to v rámci prvých štyroch nemocníc, kde vakcináciu na Slovensku spustili. „Odvtedy sme zaočkovali vyše 6000 zdravotníkov, ktorí patria do kritickej infraštruktúry v tejto republike,“ dodal Paulo.

Lekári odporúčajú aj po zaočkovaní dôsledne dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim. „Protilátky je možné rozlíšiť v krvi 12. deň po prvej očkovacej dávke, vtedy sa zníži riziko nákazy až o 50 %, no efekt vakcinácie sa ukáže až o mesiac,“ skonštatoval Martin Novotný, primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej UNLP.

"Máme tisíckrát menší výskyt chorých na Covid ako pri chrípke, pandémia na Slovensku nie je", tvrdí MUDr. Lipták
MUDr. Lipták patrí popri MUDr. Bukovskom k najväčším kritikom súčasného stavu a prístupu ku pandémii koronavírusu z radov slovenských lekárov. Dlhodobo kritizuje hystériu, ktorá sa v súvislosti s vírusom COVID-19 šíri. Tvrdí, že je zbytočná, vírus... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Petra Demková