Krajčí drží vo funkcii riaditeľa prešovskej nemocnice, ktorý je trestne stíhaný za daňové podvody
19 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Sľubovali očistu politiky a verejného života. Napriek tomu minister zdravotníctva Marek Krajčí drží vo funkcii riaditeľa nemocnice v Prešove trestne stíhaného Ľubomíra Šarnika, píše portál Pluska.

Je trestne stíhaný za daňové podvody, predal zadlženú firmu dlhujúcu štátu. Napriek tomu od leta riadi tretiu najväčšiu nemocnicu na Slovensku. Reč je o Ľubomírovi Šarníkovi z Prešova. Zamestnanci nemocnice vravia, že im šéfuje oknár. Donedávna sa totiž venoval firme na výrobu okien a parapiet Awindor.

Jej majiteľom bol od roku 2006 do roku 2017, no jej dlžoby väčšinou rástli. Najmä na konci tohto obdobia a vtedy ju previedol na osobu z Ukrajiny. Odvtedy firma nezverejňuje účtovné závierky. Vlani k prvému októbru dlhovala štátu takmer 50 tisíc eur - Sociálnej poisťovni 33-tisíc, zvyšok zdravotným poisťovniam.

Národný šport? Aj Krajčí hrozí odchodom z funkcie
Lockdown na Slovensku mal nejaký efekt, avšak mal byť už od začiatku tvrdší, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), pričom dodal, že mu je ľúto, že sa na ňom vláda takto dohodla, informuje portál Aktuality. Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Podľa Plusky aj v minulosti Šarník figuroval vo viacerých firmách, ktoré mali finančné ťažkosti a boli v konkurze a sú zlikvidované, zrušené, predané či vymazané z obchodného registra. Už roky sa voči nemu vedie trestné súdne konanie. Je obžalovaný zo zločinu neodvedenia dane a poistného a pre prečin nezaplatenia dane a poistného. Ministerstvo zdravotníctva však o tom neinformoval, dozvedeli sa to až od nás. “V tejto veci bolo rozhodnuté neprávoplatne rozsudkom 31. januára 2019, proti ktorému podal obžalovaný odvolanie,” potvrdila Informáciu hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Predmetná trestná vec je v štádiu odvolacieho konania.

Vedec, ktorého používa Krajčí na obhajobu plošného testovania, sa mýli. Mal by priznať chybu
Publicista Fedor Blaščák upozornil na úplne mylné dáta vedca Martina Pavelku, ktorými minister Krajčí obhajoval a stále obhajuje potrebu plošného testovania. Blaščák Pavelku vyzýva, aby verejne priznal chybu. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Michal Filek


V lete, keď Pluska na jeho trestnú vec upozornila, hovorkyňa Mareka Krajčího Zuzana Eliášová uviedla že Šarník o svojich problémoch vedenie ministerstva neinformoval. “Vo vzťahu ku skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa cíti byť nevinný a v súčasnej dobe využíva legitímne opravné prostriedky na svoju obhajobu. Ministerstvo rešpektuje jeho prezumpciu neviny a verí, že sa mu v spore podarí svoje meno očistiť. Minister zdravotníctva rozhodol, že danú pozíciu bude zastávať len do ukončenia riadneho výberového konania, ktoré vyhlási začiatkom augusta,“ uviedla hovorkyňa.

Lenže dnes to už neplatí. V prvom kole výberového konania komisia nevybrala nikoho, ani jeden z dvoch prihlásených uchádzačov nezískal potrebný počet bodov. A v druhom záhadne uspel Šarník a stal sa generálnym riaditeľom štátnej nemocnice. Jeho úlohou je zabezpečiť zastavenie zadlžovania zdravotníckeho zariadenia, ktoré len predchádzajúce dva roky vytvorilo dlh v desiatkach miliónov eur. Rezort na otázky Plusky do uzávierky nereagoval.

Igor Bukovský naložil ministrovi Krajčímu, médiám aj manipulátorovi z YouTube
Igor Bukovský reaguje na video, ktoré malo brutálne zasiahnuť do jeho práv. Youtuber vytrhol z kontextu lekárove tvrdenia, urobil manipulatívne video a materiál ďalej šíril. Video dokonca zdieľa aj ministerstvo zdravotníctva. Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Petra Demková