Regulačný úrad EÚ schválil vakcíny Pfizer a Moderna aj napriek pochybnej kvalite
18 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Európska agentúra pre lieky (EMA) čelila tlaku po schválení niekoľkých vakcín proti Covid-19, informuje francúzsky denník Le Monde. 


Francúzsky denník preštudoval dokumenty, ktoré sa dostali na internet. Naznačujú, že bola spochybnená kvalita vakcíny od spoločnosti Pfizer a BioNTech, čo však nezabránilo rade vysoko postavených úradníkov EÚ v tom, aby trvali na skorom schválení používania tejto vakcíny.

Podľa publikácie bol najmä jeden zo zamestnancov agentúry veľmi prekvapený vyhlásením šéfky Európskej komisie Von der Leyenovej, ktorá v podobe ultimáta poukázala na potrebu schváliť vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna do konca roka.

"Obe vakcíny majú dodnes problémy," uviedol zamestnanec agentúry EMA.

Pandémia sa skončí do leta, ale Covid-19 tu zostane ako sezónny vírus, tvrdí ruský expert
Pandémia Covid-19 by v Rusku mohla zmiznúť do leta, uviedol jeden z najlepších vedcov v krajine. Dodal, že infekcie a úmrtia majú ustupovať, pretože čoraz viac ľudí si vytvára protilátky, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Rovnako sa v dokumentoch uvádza, že schválenie vakcíny Pfizer v polovici decembra 2020 považovala Európska komisia za "neprijateľné meškanie".

Podľa dokumentu mali vedci najväčší problém práve s vakcínou od spoločnosti Pfizer, pretože hlavné námietky vznikli po objavení nezrovnalostí ohľadom zloženia vakcín, ktoré boli použité v klinických testovaniach.

Tak či onak, agentúra musela okrem vyššie spomínaného nátlaku čeliť tiež hackerskému útoku, upozorňuje denník. Útok mal za následok únik citovaných dokumentov na internet. V rozhovore s Le Monde zástupcovia organizácie pripustili, že "uverejnené e-maily odrážajú vzniknuté problémy".

Ľudia strácajú dôveru v sociálne médiá, tvrdí ekonomický expert
Používatelia WhatsApp sa obracajú na iné aplikácie, ktoré ponúkajú možnosť posielanie zašifrovaných správ, najmä na Telegram a Signal, pretože aplikácia vlastnená spoločnosťou Facebook aktualizovala svoje podmienky ochrany súkromia, informuje... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár