Zverejňovať dôverné informácie a vytvárať tak tlak - to robili eštébáci, pripomína bývalý podpredseda vlády Šimko
16 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Jeden z podpredsedov našich porevolučných vlád otvoril diskusiu či a do akej miery zverejňovať nahrávky z rokovania vlády, alebo len nahrávky jej uznesení. V každom prípade odmieta vytváranie nátlaku voči oponentovi na základe zverejňovania nahrávok.


"Ak sa nenaučíme rozlišovať medzi tým, čo by malo byť verejne známe a čo by malo zostať dôverným, tak sa nám nebude žiť lepšie." Varuje na sociálnej sieti Ivan Šimko, bývalý podpredseda vlády a bývalý minister vnútra.

Reprofoto statusu FB (@Ivan Šimko)


"Rokovanie vlády napríklad by malo byť dôverným. Nie preto, aby sa ľudia nedozvedeli, o čom ministri diskutujú, ale preto, aby ministri mohli diskutovať slobodne. Verejné by sa mali stať závery ich diskusií." Myslí si Ivan Šimko.

"Príkladom, kde je zas naopak transparentnosť žiadúca, je napríklad informácia kto má právo na to, aby ho prednostne očkovali. To by verejnosť fakt mohla vedieť. Toto vyhlásiť za predmet utajenia nemožno z žiadnych mravne prijateľných dôvodov." Dáva do protikladu bývalý podpredseda vlády.

To však nie je všetko, Ivan Šimko končí svoj status týmito slovami: "A úplne najhoršie je, ak niekto zhromažďuje a potom zverejňuje dôverné informácie na to, aby nimi selektívne na niekoho vytváral tlak. To robili eštébáci. Je to priama cesta do neslobody."

Právna expertka: Spor Matoviča so Sulíkom je už téma pre prokurátora...
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) verejne obvinil ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) zo smrti tisícok ľudí. Ak sú premiérove informácie pravdivé, mal by podľa rektorky Akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej podať na Sulíka trestné... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík