Zadržali dvoch podozrivých z financovania protestov v Bielorusku
16 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Bieloruské policajné orgány zadržali dve osoby podozrivé z financovania protivládnych protestov. Tie sa v krajine konajú už od augusta minulého roku a ktoré vypukli po kontroverzných prezidentských voľbách, informuje agentúra TASS.


Vyšetrovatelia ekonomickej trestnej činnosti pri pátraní po spôsoboch financovania úradmi nepovolených masových protestov v Bielorusku narazili na dvoch súkromných podnikateľov. Jedným z nich je bieloruský novinár 42-ročnž Andrej Aľaxandrav a jeho 31-ročná partnerka Iryna Zlobinová. Vyšetrovatelia tvrdia, že táto dvojica od augusta 2020 finančne pomáhala ľuďom, ktorí sa zúčastnili na nepokojoch a protestných akciách v Minsku. Aľaxandrav a Zlobinová boli zadržaní 12. januára.

V tajných skrýšach, v ktorých si zadržaní vyzdvihovali hotovosť, sa našlo viac ako 100.000 dolárov a eur. Financovanie protestnej činnosti sa podľa neho uskutočňovalo vo forme platenia pokút udeľovaných demonštrantom poriadkovou políciou, podpory osôb v celách predbežného zaistenia či vo vyšetrovacej väzbe.

Všetky financie používané na tieto účely dostali zadržaní zo zahraničia. Časť týchto peňazí údajne využili aj pre seba – na prenájom drahého bývania v Minsku, či nákup potravín. Aľaxandrav počas výsluchu uviedol, že ponuku zapojiť sa do týchto aktivít dostal od fondu solidarity BY_HELP, ktorý založili Andrej Stryžak a Aľaxej Ľavončyk.

V súvislosti s Aľaxandravom sa uskutočnila policajná prehliadka aj v sídle nezávislej tlačovej agentúry BelPAN, kde tento novinár v rokoch 2015 – 2018 pôsobil ako námestník riaditeľa.

Cichanovská je obvinená z formovania a financovania extrémistickej skupiny v Bielorusku
Bielorusko začalo trestné konanie proti bývalej prezidentskej kandidátke Svetlane Cichanovskej a jej opozičnému hnutiu Koordinačná rada. Jej členovia sú obvinení z vytvorenia extrémistickej skupiny, ktorá má za cieľ zvrhnúť vládu, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár