Sudcovia sa búria. Ministerke Kolíkovej zaslali otvorený list
16 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dostala otvorený list, pod ktorý sa podpísalo až 320 slovenských sudcov. Tí nesúhlasia s novou súdnou mapou. Ide zatiaľ o najmasovejšiu iniciatívu sudcov. Kritizujú aj činnosť predsedu Súdnej rady Jána Mazáka, informuje portál 1pluska.sk.


Celý otvorený list ministerke podpísalo 188 sudcov a ďalších 112 iba časť týkajúcu sa súdnej mapy. Tá mení 54 okresných súdov na obvodné, ktorých bude 30. Z 8 krajských súdov majú byť po novom tri obvodové (Prešov, Banská Bystrica, Trnava) a vzniknúť majú tri správne súdy (Nitra, Žilina, Košice). Z viacerých Okresných súdov v Bratislave a Košiciach má v každom meste vzniknúť jeden obvodový súd.

„Sfúzovanie Okresných súdov v Bratislave a Košiciach je jediné pozitívum reformy,“ povedal bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Kolíková vidí za reformou súdnictva aj zrýchlenie konaní, väčšiu efektívnosť a transparentnosť a vzhľadom na špecializáciu súdov aj kvalitnejšie rozhodnutia.

Draxler: ministerka Kolíková, to je tá transparentnosť, to je tá demokracia, to je tá konštruktívnosť tejto vlády!“
16 | 01 | 2021 | sefredaktor


Opak si myslia sudcovia, ktorí napísali otvorený list. „Nová súdna mapa sťažuje prístup občanov k súdu a porušuje záväzky Slovenska ako členského štátu Európskej únie v otázke nezávislosti súdnictva a práva na prístup k spravodlivosti,“ napísali sudcovia v liste.

Podľa nich reforma nerieši zásadné problémy terajšieho súdneho systému, ako sú preťaženosť niektorých súdov, dĺžka súdneho konania, vymožiteľnosť práva či nedostatočné technické a personálne obsadenie.

Lučanského smrť preveruje referentka! Prečo tam nie je lekár?!
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zriadila začiatkom januára komisiu na prešetrenie okolností úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského do ktorej prizvala viacero špecialistov z rôznych inštitúcií. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Gabriel Matta