Dobré správy: Vďaka ľuďom tempo rastu nakazených klesá, krivku sme zlomili
16 | 01 | 2021 I Michal Filek

Projekt Dáta bez pátosu, ktorý združuje matematikov a analytikov a zaoberá sa vyhodnocovaním dát o priebehu pandémie uverejnil včera večer výborné správy. Lockdown zaberá, krivku sme zlomili a tempo rastu nakazených pomaly klesá. Vláde odkazujú, aby dáta čítala s porozumením a nezavádzala ľudí. 





"Konečne dobré správy - čítajte s nami a kašlite na tlačovky," začali svoj status Dáta bez pátosu a pokračujú: "Dnes (piatok 15. 1.) zaznelo niekoľko veľmi prekvapivých správ a nemôžeme zostať ticho. Je nám jedno z akej strany kto vo vláde je. Potrebujeme adresovať to, čo nie je férová interpretácia, čo nie je pripravené z dobrých dát a najmä, čo je prezentované ako sklamanie, napriek tomu, že máme dobré správy."





Analytici predovšetkým tvrdia, že od 21. decembra, ako to tvrdí vláda, nemáme lockdown! Nemáme ho ani 20, ani 15 a ani 12 dní. Zavreli sa obchodné centrá a školy. Začali lyžovačky, oslavy, stretávanie sa, cestovanie za rodinou, štedré večere a veselý Štefan, chaty a penzióny, omše a vigílie, hotely a apartmány, hromadné výlety od Koliby po Štrbské Pleso, cesty naspäť a nakoniec aj veselý Silvester a no limits pri radovánkach. Žiaden zákaz vychádzania.




3 dni... 300 životov...
Poslanec NR SR a Ficov odídenec zo SMER-SD do Pellegriniho HLAS-SD za podpredsedu tejto novej ešte mimoparlamentnej strany Erik Tomáš napísal na svojom Facebooku, že za posledné 3 dni zomrelo na Slovensku ďalších takmer 300 ľudí v dôsledku... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič



"To, že na Silvestra zasadla vláda a uzniesla sa na niečom od 5:00 hod. ráno od ďalšieho dňa bolo zbožné želanie celej vlády a celá je zodpovedná za dnešný stav. Samozrejme, že od piatku od skorého rána nenastal nikde lockdown, všetci museli prísť domov aj stovky kilometrov, hodiny na cestách, rozlúčky a dokončenie pobytov. Následne po návrate domov prázdne chladničky a nákupy v pondelok 4. januára."







Veľmi pravdepodobne skutočne nastal lockdown až od pondelka 4. januára. Zákaz prechodu do iného okresu, koniec všetkého, čo sme si užívali do Silvestra.







Richard Kollar jasne, presne a aj nahlas napísal, že: "Väčšinou prichádza vrchol okolo 10 dní po zavedení adekvátne prísnych opatrení. Je to tak aj u nás, čo je skvelé."







"Samozrejme, že 10 dní sviatkov a víkendových dní počas troch týždňov do víkendu po Troch kráľoch pokazilo dáta, lebo boli nízke počty PCR testov a tým pádom aj pozitívnych prípadov. Ale v dňoch 9. 10. 11. januára sme mali vrchol 7D priemeru nových prípadov. Ak by bol deň Troch kráľov normálny deň, tak sme 3 krát cez 3000. Následne sme konečne 15. januára mali v 7D priemere normálny stav 5 pracovných dní a 2 víkendové dni. Čo sme zbadali?





- Klesol nám mierne počet PCR testov, už sme robili aj viac.


- Kleslo % pozitívnych z PCR testov. Nie veľa, ale nestúplo. AntiG detto.


- Klesol počet nových prípadov. Za posledné 3 dni je ich menej ako v 3 dňoch takto pred týždňom. Za posledné 4 dni je ich menej ako v 4 týždňoch takto pred týždňom (a to tam boli Tri krále). V najbližších 2 dňoch by muselo byť 7-tisíc prípadov, aby sme boli na úrovni spred týždňa. Asi nebudeme."








"Z grafu, ktorý udáva rast/pokles zrýchľovania je jasne vidieť, že už 10 dní tempo rastu ide dole.  Akoby ste s autom letiacim z kopca konečne okrem nohy z plynu ju dali na brzdu. Je to tak a minister zdravotníctva nemá pravdu, že sa nám nedarí spomaliť. Darí sa nám to," sú si istí analytici.




Už v okolí 10. dňa po zavedení prísnych opatrení (4. január) prišiel po vrchole pokles. Nie na Silvestra, ale teraz treba buchnúť šampanské. Z grafu je to jasné a je to trend.






Vývoj potvrdzujú aj skúsenosti z iných krajín. V Holandsku 15. decembra pri rovnakej úrovni 450 nových prípadov na 1 mil. obyvateľov ako malo Slovensko prijali prísny lockdown. Ešte 9 dní stúpali a zo 450 vyšli o 50% hore na 689. Lebo treba byť trpezlivý. Všetci. A osláviť zlomenie krivky. Následne Holandsko ide 15 dní dole / klesá, aby sa dostalo tam, kde bolo 13. decembra pred zavedením lockdownu. Veľmi podobne predtým Belgicko a Rakúsko. Lebo treba byť trpezlivý.







V Holandsku mali spolu 6 týždňov tvrdý lockdown. "Tých 6 týždňov tvrdého lockdownu je v prípade Slovenska 15. február. Takto to vychádza a uvidíme, kde bude Holandsko na konci januára, aby sme tam my boli v polovici februára. Lebo sme potrebovali na rozdiel od Holandska pol decembra lyžovať a omšovať. Je to tvrdé, je to tak a ešte sme za tou lyžovačkou a omšou u starých rodičov precestovali pol republiky.




Pán minister, okrem tých, čo musia živiť rodiny a plniť zahraničné objednávky, okrem tých, čo musia do I. línie a na dispečingy, okrem tých, čo musia zapnúť kotle a šoférovať MHD, upratovať nemocnice a posýpať cesty, všetci sme doma a dodržujeme okrem ROR aj zákaz vychádzania.






Pán minister, potrebujeme čítať s porozumením a nerozprávať, že máme od 21. decembra lockdown a že opatrenia nezabrali. Zaberajú, ale potrebujete byť rovnako trpezlivý, ako sme s Vašimi neskorými opatreniami od novembra trpezliví my. To vďaka nám tá krivka ide dole. Ide dole napriek Vašej nečinnosti.






Všetky úspešné krajiny testujú veľa PCR a k tomu majú na limitovaný čas lockdown. Je to výborný koktejl dvoch aktivít, ktoré sa vhodne dopĺňajú. A prípadne im deti absolvovali väčšinu školského roka pred tabuľou. Vo Švajčiarsku dokonca školy nezavreli žiadne a nikdy, ani teraz.





Sulík by mal lepšie výsledky, keby ho Matovič neposlal do Mongolska, píše Cigániková
So Sulíkom by sme mali lepšie výsledky a jasný plán, keby ho premiér neposlal do Mongolska Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič





Dnes sme počuli, že treba zachrániť každý život aj v poslednom okrese. V tom poslednom okrese pri existencii UK B117 vírusu o 10 dní nechcete v mraze do šór vyhnať negatívnych občanov, lebo sa tí, čo sa nemuseli, nakazia a je pravdepodobné, že viac ľudí nanovo nakazíte, ako zistíte z už nakazených pozitívnych. V tom je problém a rovnica o dvoch neznámych. Vy ste pomenovali len tú prvú = idete zachraňovať.




Testujte aj v zelených okresoch "mobilných" zo závodov, úradov, dispečingov, šoférov, predavačky, lekárničky, poštárky, 1. línie. Nechajte zavretých rodičov a ich zamknuté deti na pokoji doma a nechajte ich spolu v rámci domácnosti venčiť psa alebo "sa" v prírode bez kontaktu s inými.






Páni a dámy z vlády: krivka sa zlomila po 10 dňoch, nerátajte to od 21. decembra, ale od 4. januára. Potrebujeme trpezlivosť a trpezlivosť. A budúci týždeň si povieme viac, keď budeme z tej špičky z 10. januára z 3200 na 2500. A budeme sa tešiť na 2000 na konci januára a na 1500 vo februári. Deti stále doma.





Aj Taraba reaguje: Nerobte z detí väzňov!
V poslednej dobe sa slovné spojenie „psychicky narušený človek“ skloňuje čoraz častejšie. Podobne ako iný poslanci, tak aj Tomáš Taraba reaguje na dnešný predložený návrh na vláde. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Mihale