Obyvatelia mesta Holíč zaplatia pokutu za ďalšiu zákazku pre firmu primátorovho brata
15 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Holíč za primátorovania Zdenka Čambala priklepol zákazky firme jeho brata, za čo mesto dostalo pokutu. Kontroverzná prax však pokračovala ďalej – firma primátorovho brata zarábala na upratovacích prácach a výsledok je ďalšia pokuta pre mesto." Píšu aktuality.sk


"Holíč pod vedením primátora Zdenka Čambala odsúhlasil viaceré zákazky pre firmu patriacu primátorovmu bratovi Karolovi Čambalovi. Spoločnosť súrodenca najvyššie postaveného muža v meste už dostala z obecnej kasy niekoľko miliónov eur." Tvrdí najnovšie web aktuality.sk.

"Na dve sporné zákazky za vyše 1,7 milióna eur pre firmu Karola Čambala VPP servis si v minulosti posvietil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Vyše 11-tisícovému mestu ležiacemu v Skalickom okrese dokonca vyrubil pokutu za desiatky tisíc eur." To však asi nie je všetko, čo by sa dalo vytknúť takémuto hospodáreniu mesta.

"Primátor Zdenko Čambal, ktorý sa medzičasom stal podpredsedom SNS, sa však zviditeľnil nielen mestskými zákazkami pre firmu svojho brata. Využíval aj luxusný mercedes za takmer 150-tisíc eur vo vlastníctve inej bratovej firmy." Pripomína redakciou HD citovaný zdroj aktuality.sk.

Úrad pre verejné obstarávanie by mal byť čo najviac nezávislý, myslí si poslanec Dostál
Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) by vzhľadom na svoje úlohy mal mať čo najväčšiu nezávislosť. Poslanec Národnej rady SR (NR SR) Ondrej Dostál (SaS) to uviedol pre agentúru SITA s tým, že preto pozitívne hodnotí úvahy o posilnení nezávislosti... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | SITA


Najnovšie zistenia Aktuality.sk ukazujú, že pochybná prax v Holíči pokračovala. Eseročka VPP servis, ktorej jediným konečným užívateľom výhod je Karol Čambal, tentokrát podľa webu zarábala na verejnoprospešných prácach v Holíči.

"Kontrolóri ÚVO preverovali faktúry vyplácané mestskou eseročkou SMM Holíč. V rokoch 2016 až 2018 jej totiž Čambalova spoločnosť VPP servis vystavila 474 faktúr za 455 510 eur. Ich predmetom bolo vykonávanie verejnoprospešných prác pre mesto."

na dôvažok - kontrolóri ÚVO podľa aktuality.sk upozornili, že firma VPP servis robila tieto služby pre mestskú eseročku bez verejného obstarávania a zmluvy. Mestskej firme SMM Holíč za to udelili pokutu 22 775 eur.

„Predmetné verejnoprospešné služby tak boli pre účastníka konania (SMM Holíč, pozn. redakcie) na základe príkazných zmlúv a uvedenej zmluvy z roku 1998 poskytované do októbra 2018 spoločnosťou VPP servis, ktorá sa týmto zmluvným mechanizmom stala bez verejného obstarávania poskytovateľom služieb pre SMM Holíč,“ napísali kontrolóri ÚVO v rozhodnutí o pokute.

Úrad pre verejné obstarávanie začal kontrolu záchrankového tendra
Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal kontrolu záchrankového tendra. Na tlačovom brífingu to uviedol predseda úradu Miroslav Hlivák. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | SITA


Na inom mieste tiež pripomenuli, že „postup SMM Holíč je jednoznačným príkladom vyhnutia sa riadnemu zadaniu zákazky, obídeniu zákona o verejnom obstarávaní, a to pod zásterkou zmluvy uzavretej na dobu neurčitú pred dvadsiatimi rokmi, navyše s úplne iným hospodárskym subjektom“.

V súčasnosti zabezpečuje verejnoprospešné služby v Holíči na základe súťaže firma ESO eko z Bratislavy. „Optimálny model je, že niektoré služby postupne preberá SMM Holíč a nákladnejšie činnosti, viazané úverom, know how a predpokladanou infraštruktúrou robí dodávateľ,“ spresnil pre aktuality.sk primátor Čambal.

Nemocnica sv. Michala porušila zákon, Úrad pre verejné obstarávanie jej uložil pokutu vo výške 2 500 eur
Nemocnica svätého Michala porušila zákon, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) jej uložil pokutu vo výške 2 500 eur. Informovala o tom hovorkyňa úradu Jana Zvončeková. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA