Fikcia samoomilostenia Trumpa (Der Standard - Florian Scheuba)
15 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Florian Scheuba (Der Standard)


Keďže Trump nemôže omilostiť sám seba, mal by sa nechať adoptovať Putinom. Ten totiž zákonom zabezpečil  doživotnú beztrestnosť svojim rodinným príslušníkom.


Podľa amerických právnikov je nanajvýš sporné, či si môže Donald Trump ešte počas posledných dní svojho úradovania v prezidentskom kresle sám sebe udeliť milosť. Isté ale je, že americký prezident počas posledných týždňov omilostil, alebo zmiernil tresty pre vyše 50 ľudí, a to z okruhu svojej rodiny, priateľov či jemu blízkych politikov. Išlo o trestné činy ako podvody, krivé svedecké výpovede, vydieranie, daňové úniky, bránenie vo výkone súdov, zneužívanie peňazí určených na volebnú kampaň či charitu, ale aj účasť na masakre civilistov a detí v Iraku, ktorá si vyžiadala 17 mŕtvych.


Ako v komentári poznamenáva Florian Scheuba, Trump sa navyše snažil o získanie preventívnej generálnej milosti pre svoje deti Donalda mladšieho, Erica a Ivanku, ako aj zaťa Jareda Kushnera. To, že z udeľovania milosti sa dá urobiť aj dobrý biznis, zistil Trump už oveľa skôr. V tejto súvislosti americké súdy už vedú vyšetrovanie prípadov korupcie za omilosťovanie.


Pred „géniom“ Trumpom je teraz ale ďalšia úloha: Ako sa samouplatiť a omilostiť seba samého. Sľubný výsledok by sa dal čakať, keby sa riadil Vladimírom Putinom. Ten totiž krátko pred Vianocami podpísal zákon, ktorý jemu a jeho rodinným príslušníkom garantuje nielen doživotnú beztrestnosť, ale súčasne aj ochranu pred policajným vypočúvaním, výsluchom pred prokurátorom či domovou prehliadkou.


Šikovný ťah


Vzhľadom na neustále klesajúce preferencie v prieskumoch ide o šikovný ťah. Putinovi priatelia a rodina si od roku 2006 nelegálne „uliali“ až 325 miliárd dolárov, pričom polovica z toho mala skončiť priamo u prezidenta. No prijatím zákona si „poistil“ spravodlivosť a pokojne tak môže spávať, aj keď už nebude prezidentom, píše ďakej v komentári Florian Scheuba.


A čo Trump?  Keďže nemôže omilostiť sám seba, mal by sa nechať adoptovať Putinom. Tak by si potom mohol užívať doživotnú beztrestnosť, ktorú ruský prezident zákonom zabezpečil svojim rodinným príslušníkom.


Podľa Floriana Scheubu by to Putin celkom pokojne mohol v zmysle princípu pôvodcu prezentovať ako riešenie problému „milosti pre Trumpa.“ Jednoducho by si ho musel adoptoval. Putin by tak bez zábran vedel zdôvodniť familiárne poskytnutie azylu „sympatiami k Trumpovi“, pričom by nešlo len o nejakú zámienku.


Z tohto pohľadu by mal adoptovaný Trump potom otvorených aj zopár dverí v Moskve a jeho financovanie by Putin potom nemusel tajne organizovať cez kriminálnych oligarchov. Trump by ich jednoducho dostal ako vreckové, uzatvára svoju fikciu o samoomilostení Trumpa Florian Scheuba  vo svojom komentári v rakúskom denníku Der Standard.