Vedci varujú: vakcinácia nemusí byť účinná, vírus ďalej mutuje
14 | 01 | 2021 I Mihale Razgyelova

Vedci identifikovali "únikový mutant," ktorý môže znížiť účinnosť vakcín proti Covid-19, píše portál CNN. Mutáciu zachytili koncom minulého roka v Južnej Afrike a nazvali ju E484K.


 „Obávame sa, že táto mutácia môže mať dopad, nevieme však odhadnúť jej rozsah," uviedla Penny Mooreová, docentka v Národnom ústave pre infekčné choroby v Juhoafrickej republike, ktorá označila situáciu s mutáciou za alarmujúcu. Pri „únikovom mutante“ sa preukázalo, že má schopnosť uniknúť pred niektorými protilátkami, ktoré vakcína obsahuje.


Tím vedcov naďalej pokračuje vo výskume, pričom ich prioritou je potvrdenie hypotézy, či vakcína proti novej variante môže mať znížené účinky. Domnievajú sa, že existuje možnosť, že by mutácia - samotná alebo v kombinácii s inými mutáciami - mohla znížiť účinnosť vakcíny proti variantu. Zistili, že E484K napáda schopnosť niektorých protilátok neutralizovať vírus.


Ľudia sa vzdávajú Boha: Záujem o náboženstvo na celom svete klesá
V prvých rokoch dvadsiateho prvého storočia sa zdalo, že náboženstvo bude rapídne rásť, pričom kolaps komunizmu a Sovietskeho zväzu zanechal ideologické vákuum, ktoré v Rusku a ďalších post sovietskych štátoch vypĺňalo pravoslávne kresťanstvo,... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Novú mutáciu identifikovali v 12 krajinách - sú to: Veľká Británia, Botswana, Francúzsko, Austrália, Nemecko, Švajčiarsko; Japonsko, Švédsko, Južná Kórea, Fínsko, Írsko a Holandsko.

„Vytvára to viac príležitostí pre vírus, aby sa naučil, ako byť odolný voči vakcíne. Časom to bude pravdepodobne na úkor účinnosti vakcín, ale zajtra sa svet nezrúti," cituje CNN v tejto súvislosti Paula  Bieniasza z Rockefellerovej univerzity v New Yorku.

Aj keď E484K - samotný alebo v kombinácii s inými mutáciami bude problémom, variant pravdepodobne neunikne všetkým protilátkam produkovaným vakcínami, pretože vakcíny produkujú veľa protilátok, uzatvára CNN.

Vakcína AstraZeneca je o niečo menej účinná, s minimálnym vedľajšími účinkami
Miera ochrany očkovacou látkou proti COVIDu-19 vyvinutej Oxfordskou univerzitou a farmaceutickou spoločnosťou Astra Zeneca by mala byť najviac 70 percent, čo je menej ako v prípade spoločností Biontech/Pfizer či Moderna. Vedľajšie účinky sú... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová