Rakúsko: ošetrovateľka zo Slovenska údajne nakazila dôchodcov vo Viedni
14 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

U rakúskych susedov na Slovensku a v Česku je vysoký počet infikovaných. Slovenská ošetrovateľka údajne nakazila koronavírusom obyvateľov domova dôchodcov vo Viedni, píše rakúsky denník Kurier.


Rakúsko zatvorilo vo štvrtok o polnoci 45 menších hraničných priechodov na Slovensko a do Česka. Ako sa píše v nariadení rakúskeho ministerstva vnútra, kvôli zachovaniu pokoja, poriadku a bezpečnosti sa tieto priechody zatvárajú úplne. Podľa rakúskych novín Kronen Zeitung sa to týka aj priechodov:  Gmünd - České Velenice, Hardegg - Čižov, Haugschlag - Smrčná, Angern - Záhorská Ves či Hainburg - Devín.


Hraničné kontroly


Ako píše Tiroler Tageszeitung, pre veľmi vysoký počet ľudí nakazených koronavírusom Rakúsko už od  soboty vykonáva prísne kontroly na svojich hraniciach so Slovenskom a Českom. Úplné zatvorenie menších hraničných už vopred avizoval rakúsky minister vnútra Karl Nehammer (ÖVP). Ten tiež oznámil, že námatkové kontroly vo vnútrozemí vystriedajú fixné prísne kontroly priamo na hranici.


Alarmujúce čísla na Slovensku a v Česku


Podľa rakúskych novín Kronen Zeitung má Česká republika veľké množstvo novonakazených koronavírusom a sedemdňová incidencia tam je na úrovni 795. Na Slovensku je to 374. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober (Strana zelených) hovorí o alarmujúcich číslach na Slovensku. Ako uviedol Kurier, podľa Akadémie vied mala ošetrovateľka zo Slovenska údajne nakaziť 42 obyvateľov viedenského zariadenia Caritasu pre dôchodcov, u ktorých zistili koronavírus. Malo by ísť o jeho britskú mutáciu, potvrdené to ale zatiaľ nie je.


Povinná karanténa


Všetci, ktorí prichádzajú do Rakúska, musia podpísať, že pôjdu do povinnej karantény, v opačnom prípade ich do krajiny nevpustia.  Desaťdňovú karanténu možno predčasne ukončiť len na základe negatívneho testu na COVID-19 už po piatich dňoch. Pendleri nemusia ísť ani do karantény, ani si nechať urobiť test, ale pri vstupe do Rakúska sa musia preukázať, že tam majú zamestnávateľa, informuje rakúsky denník Kurier.