Otec internetu chce na druhý pokus vytvoriť skutočne slobodnú sieť
14 | 01 | 2021 I sefredaktor
Je považovaný za otca internetu -  Tim Berners-Lee,  človek, ktorý vymyslel technickú stránku internetu a vytvoril prvé štandardy. Teraz však je 65-ročný Angličan znechutený tým, čo sa z internetu stalo, informuje portál Pravyprostor.cz.

Berners-Lee prichádza s novým konceptom - novou sieťou, ktorá bude fungovať na prinípe open-source, kde sa užívatelia sami stanú správcami svojich dát, ktoré v online priestore zdieľajú. Otec internetu sa chce vrátiť do jeho počiatkov,  keď internet bol „slobodný a divoký“. Založil preto start-up Inrupt, kde spoločne s kolegami usilovne pracuje na vývoji a propagácii svojich cieľov.

Berners-Leeova predstava je, že každý si bude môcť svoje dáta kontrolovať sám. Bude si ich môcť uložiť v osobnom trezore, teda na serveri podľa svojho výberu. Svoju víziu nového internetu chce teraz predstaviť svetu a učiť programátorov, ako na jeho open-source platforme Solid vyvíjať aplikácie pre konečných užívateľov, teda osoby a firmy.


Zákaz Trumpa je prvý krok k vláde nadnárodných IT gigantov (Michail Melnikov)
13 | 01 | 2021 | sefredaktor
 
tvrdí, že digitálny giganti ako Google a Facebook zhromaždili obrovskú moc. Ľubovoľne zaobchádzajú s osobnými dátami užívateľov, nehovoriac o cenzúre a sledovaní. Obrie korporácie urobili z pôvodne slobodného sveta internetu miesto, kde ony rozhodujú o tom, čo je pravda a čo je lož. Pomocou umelej inteligencie blokujú, skrývajú a mažú to, čo sa im nepáči. Naopak propagujú a uprednostňujú veci, ktoré uznajú za hodného zviditeľnenia. A zároveň im prinesú najväčšie zisky.

„Pod“

Ako uviedol denník India Times, každý užívateľ bude mať svoj osobný priestor na webe zvaný „pod“. Bude zahŕňať aj ďalšie aplikácie ako adresár, kalendár, komunikáciu s druhými či hudbu. Má to byť niečo ako kombinácia Google Drive s WhatsApp. alebo s Messengerom a Spotify.

Všetko bude na jednom mieste, len s tým rozdielom, že používateľ si bude svoje dáta kontrolovať sám. Či už ide o to, aké stránky navštívil, čo na internete nakupoval, kam cestoval alebo akú hudbu či video si prehrával. Tieto dáta budú uložené v individuálnych dátových trezoroch. Čo nebude v podstate nič iné ako vyhradené miesto na serveri podľa svojho výberu.

Keď to porovnáme s Google Drive, dáta sa nebudú nachádzať na serveroch Googlu, takže nebudú môcť byť zneužité ani ukradnuté. Firmy a programy sa budú môcť k osobným dátam dostať iba so zabezpečeným odkazom. A len na konkrétnu úlohu, ktorú používateľ schváli. „Napríklad spracovanie žiadosti o pôžičku v banke alebo ponúknutie osobnej reklamy,“ vysvetľuje denník The New York Times. Spoločnosti nebudú môcť dáta užívateľov ďalej ukladať.

Koniecmonopolu

Platforma Solid bude podľa Berners-Leeho akýmsi útekom od monopolu dát. Ten zažívame s digitálnymi korporáciami typu Google alebo Facebook. Je mu jasné, že jeho počin sa nebude „Big Tech“ páčiť. „Nežiadame ich o povolenie. Nepreberáme s Facebookom a Googlom kompletnú zmenu, pri ktorej budú cez noc vyvrátené všetky ich obchodné modely,“ vyhlásil rozhodne otec internetu.