Odborne argumentovať Matovičovi a jeho partii je úplne zbytočné, tvrdí košický neurochirurg
14 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Viliam Novotný, neurochirurg z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach podrobil ostrej kritike výroky premiéra Matoviča na adresu slovenských odborníkov a vedcov. "To, čo dokázali slovenské laboratória, hygienici, infektológovia, epidemiológovia a virológovia za rok od začiatku pandémie si zaslúži obdiv a úctu," uviedol v statuse na sociálnej sieti.


Podľa Novotného testujeme PCR testami nepretržite a denne dokážu laboratória vyhodnotiť 12 - 13 tisíc odberov, v marci to bolo 2 tisíc denne. Opatrenia navrhnuté hygienikmi a epidemiológmi na jar fungovali tak, pripomenul neurochirurg, že sa premiér “chvastal", že Slovensko je “ostrov zdravia” vo svete.

"Vývoj nového lieku alebo vakcíny stojí asi 1 miliardu eur, nepamätám sa, že by vláda uvoľnila v marci tento objem peňazí slovenskej vede na vývoj vakcíny. Mimochodom, slovenský vedec svetového mena Pavol Čekan medzičasom vyvinul vlastný PCR test, potom PCR test na rozlíšenie COVID-19 a chrípky a včera oznámil, že vyvinul PCR test na odhalenie britskej mutácie vírusu. A ako ho v tomto úsilí podporila slovenská vláda? Premiér mu v novembri odkázal, že on si rieši len vlastný biznis," zdôrazňuje.

Blaha: Svedkovia Matovičovi uctievajú princa Krasoňa ako pionieri Kim Čong-una
Richard Sulík sa zase hrdinsky postavil za Slovákov. Síce celoplošné testovanie považuje za hlúposť a plytvanie zdrojmi, ale neurobí s tým nič. Ostane v koalícii a sklopí uši, korytá sú SaS prednejšie než Slováci, píše na sociálnej sieti poslanec... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


"Zjavne však vysvetľovať niečo odbornými argumentmi Matovičovi a jeho partii je úplne zbytočné. Napriek tomu sa o to musíme pokúšať. Inak, ako hovoril majster Werich, “blbosť porazí nás, uzatvára status košický neurochirurg Viliam Novotný.

 



Reprofoto FB (@Viliam Novotný)

 

Trochu inam smeruje v tejto téme najnovšie vyjadrenie matematika Richarda Kollára. Na sociálnej sieti vyslovil prvé fakty, ktoré sú optimistické.

Reprofoto FB (@Richard Kollár)


"Väčšinou prichádza vrchol okolo 10 dní po zavedení adekvátne prísnych opatrení. Je to tak aj u nás, čo je skvelé. Vďaka nečinnosti orgánov síce výrazne meškáme za susedmi - Rakúskom, Poľskom, či Maďarskom, ale nie sme úplne poslední, Česká republika nás tentokrát nepredbehla," píše Kollár.

Slovenská lekárska komora odmieta celoplošné testovanie
Slovenská lekárska komora (SLK) vydala stanovisko, v ktorom vyjadrila potešenie, že po dlhých mesiacoch sa lekári konečne stretli ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. SLK zdôrazňuje, že Slovensko si nemôže dovoliť mrhať silami celoplošným... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Petra Demková


Pre matematika je najdôležitejšie poznanie, že sa zatiaľ nenaplnili hrozby spojené s oslavami Silvestra. Ešte to teda nemôžeme úplne potvrdiť, treba počkať ešte týždeň na úplne potvrdenie trendu. Je možné, predpokladá, že ľudia zobrali epidemiologickú situáciu vážne a vypočuli vo veľkej miere odporúčania, ktorú dostávali z médií.

"Je to výborná správa, lebo hovorí o tom, že správanie ľudí stále vieme dostatočne ovplyvniť, keď je situácia zlá." zdôrazňuje matematik Kollár. "Ak teraz nevytrváme, premárnime príležitosť zlepšiť si situáciu tak, aby sme odvrátili najväčšie hrozby a zásadne odľahčili nemocniciam. A ak sa nám podarí zaočkovať najrizikovejšie skupiny čo najskôr (je to reálne počas najbližších 5-6 týždňov), tak budeme mať to najhoršie za sebou," myslí si.

"Aj keď včerajšok tomu teda nenasvedčuje, je čas zase zmeniť hashtag. Nie vďaka tým rečiam, ale napriek nim. Zvládli sme to (dočasne a musíme pokračovať) aj bez nich." dodáva Richard Kollár.

Danko: Keby žil Martin Rázus, život s Matovičom a Sulíkom by nazval Novodobé Kocúrkovo
Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že Martin Rázus by súčasnú situáciu na Slovensku nazval Novodobým Kocúrkovom, uvádza v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Ivan Brožík